Delikatne mydło z maceratem z mniszka lekarskiego

on

przepis na delikatne mydło

Wiosna 2017 nie rozpieszcza nas, oj nie. Nie dość, że ciągle pada, to na dodatek jest zimno. Kwietniowe przymrozki też zrobiły swoje i wszystko to nie sprzyjało mojemu polowaniu na głównego bohatera tego wpisu, czyli mniszek lekarski. Kwiaty mniszka ładnie otwierają się dopiero kiedy dzień jest w miarę słoneczny i ciepły. Na szczęście udało mi się w końcu zdybać delikwenta :). Aktualnie mniszek kwitnie wściekle chyba wszędzie i jest to dobra wiadomość, bo można sobie samodzielnie zebrać jego kwiaty.

Pewnie część z Was się zastanawia po co, bo mniszek, często błędnie zwany mleczem, jest postrzegany raczej jako chwast. Jest wszechobecny i wszędobylski, ciężko go wytępić. Nie na darmo ma jednak w swej nazwie przymiotnik „lekarski”. Dlatego zanim pozbędziecie się go na dobre, wykorzystajcie go do zrobienia domowych kosmetyków. Mniszek lekarski dodaje się do kosmetyków przeznaczonych do cery suchej, ziemistej i zmęczonej. Sok z mniszka można bezpośrednio stosować na kurzajki i brodawki – podobnie jak glistnik jaskółcze ziele, pomaga w pozbyciu się tych niechcianych zmian. Ja z kwiatów mniszka zrobiłam macerat, a na jego bazie świetne, mniszkowe mydło. W dzisiejszym wpisie znajdziecie informacje jak zrobić tenże macerat, a w dalszej części czeka na Was przepis na delikatne mydło z takim maceratem właśnie.

przepis na delikatne mydło

Macerat na ciepło z kwiatów mniszka lekarskiego

Potrzebujemy:
  • świeży kwiat mniszka lekarskiego (suszony też może być)
  • olej – w moim przypadku oliwa z oliwek
  • słoik
  • garnek z wodą lub wolnowar bądź piekarnik

Zebrane kwiaty mniszka lekarskiego umieszczamy w czystym (wyparzonym) słoiku.

przepis na delikatne mydło

Zalewamy kwiaty taką ilością wybranego oleju, jaka nam odpowiada – u mnie było to około 200 gramów, bo tyle właśnie potrzebowałam oliwy do mojej receptury na mydło. Następnie zamykamy słoik i wstawiamy go do wolnowaru, bądź umieszczamy w piekarniku lub garnku z ciepłą wodą. Szczegółowy opis jak to zrobić znajdziecie w moim poprzednim wpisie Z łąki do mydła: macerat z fiołka.

przepis na delikatne mydło

Gotowy, odcedzony macerat możemy zużyć bezpośrednio po zrobieniu i ja tak właśnie zrobiłam dodając go do mydła. Macerat można też umieścić w ciemnej buteleczce i przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

przepis na delikatne mydło
Jak widać, macerat z mniszka zabarwia oliwę na piękny żółty kolor, który zostaje w mydle i nadaje mu lekko żółty odcień.

Przepis na delikatne mydło z maceratem z mniszka lekarskiego z dodatkiem jogurtu.

Przepis na delikatne mydło z mniszkiem lekarskim jest bardzo prosty – w skład mydła wchodzą zaledwie cztery oleje. Mydło zawiera masełko shea, które do spółki z olejem kokosowym daje twardsze i nieźle pieniące się kostki. W przepisie nie ma oleju palmowego. W zamyśle ma to być mydło, które można zrobić z olejów i maseł łatwo dostępnych – takich które można w miarę łatwo kupić. Uwielbiam robić mydła z różnych olejów roślinnych, zawsze jestem ciekawe co wyjdzie i jak dany olej bądź masło wpłyną na właściwości mydeł, ale czasem prostota jest najlepszym rozwiązaniem. Nie każdemu zawsze chce się kupować wymyślne oleje i masła.

Mydło jest bezwonne, nie dodawałam do niego żadnych olejków eterycznych (lub zapachowych) dlatego nadaje się dla dzieci, kobiet w ciąży i alergików (o ile nie mają uczulenia na pozostałe składniki). Zawiera też sporo oliwy (40%) oraz niewielki dodatek jogurtu, dzięki czemu jest bardzo delikatne i ma właściwości pielęgnujące skórę. Przetłuszczenie w mydle wynosi 5% a stężenie ługu to 38%. Z podanego przepisu wychodzi około 6-7 100-gramowych kostek mydła.

Jeśli robisz mydło po raz pierwszy poczytaj najpierw o sprzęcie do tego potrzebnym i bezpieczeństwie.

przepis na delikatne mydło

Receptura

  • Oliwa z oliwek             200 g   | 40%  – w moim przypadku jest to macerat z mniszka lekarskiego zrobiony na oliwie
  • Olej kokosowy            165 g   | 33%
  • Masło shea                    60 g   | 12%
  • Olej rzepakowy             75 g   | 15%
  • Woda destylowana           116 g
  • Wodorotlenek  sodu          71 g
  • Jogurt  (płaska łyżka stołowa – opcjonalnie)

Wykonanie:

Krok 1

Odmierzamy odpowiednią ilość olejów i podgrzewamy je w garnku ze stali nierdzewnej aż do rozpuszczenia. Oleje powinny być przejrzyste. Zazwyczaj wystarczy temperatura do 50 stopni Celsjusza. Oleje można też podgrzać w kuchence mikrofalowej. Kiedy oleje się rozpuszczą, studzimy je lekko jeśli zachodzi taka potrzeba. W przypadku tego mydła, temperatura olejów w momencie łączenia wynosiła u mnie jakieś 34-35 stopni. Oleje można studzić umieszczając garnek w zlewie z zimną wodą.

przepis na delikatne mydło

Krok 2

Odmierzamy podaną ilość wody, najlepiej destylowanej, i wlewamy ją do żaroodpornego naczynia szklanego bądź plastikowego. Następnie, najlepiej w plastikowym pojemniczku, odmierzamy podaną ilość wodorotlenku sodu, po czym wsypujemy go do pojemnika z wodą. Nie na odwrót!

Jeśli używacie szklanego naczynia warto na wszelki wypadek umieścić je w zlewie. W razie pęknięcia ług wyleje się tam, a nie na blat czy podłogę. Mieszamy obie substancje aż do rozpuszczenia wodorotlenku sodu i powstania jednolitej cieczy bez grudek i osadu.
W trakcie tej operacji nie nachylamy się nad naczyniem i nie wdychamy oparów wodorotlenku! Pojemnik z ługiem zostawiamy do przestudzenia, aż osiągnie pożądaną temperaturę. U mnie było to około 32-33 stopni, ale spokojnie może być nieco wyższa.

Krok 4

Do olejów wlewamy przestudzony ług sodowy i blendujemy, żeby uzyskać lekkie zagęszczenie masy.

przepis na delikatne mydło

Krok 5

Do lekko zagęszczonej masy mydlanej dodajemy łyżkę jogurtu i blendujemy do momentu aż będzie on równomiernie rozmieszany, bez żadnych grudek i smug.

przepis na delikatne mydło

Krok 6

Kiedy uzyskamy konsystencję budyniu, wlewamy mydło do foremki.

przepis na delikatne mydło

Krok 8

Owijamy foremkę folią spożywczą i ręcznikiem, a następnie odstawiamy w bezpieczne (niedostępne dla dzieci i zwierząt) miejsce na 12-24 godziny. Ja zostawiłam mydło na jakieś 22 godziny. Po wyciągnięciu kroimy mydło na kawałki i odstawiamy je w suche, przewiewne miejsce na jakieś 4-6 tygodni, żeby ładnie wyschło.

przepis na delikatne mydło

Mydło zrobione jest na stosunkowo niewielkiej ilości wody ze względu na dużą zawartość miękkich olejów. Większa ich ilość sprawia, że mydło jest delikatne, ale też i miękkie, stąd decyzja, żeby obniżyć zawartość wody – dzięki temu mydło krócej schnie i jest twardsze. Jeżeli obawiacie się takich proporcji, możecie zwiększyć ilość wody (na przykład modyfikując przepis w programie SoapCalc) bądź pilnować, by temperatura zmydlania nie była zbyt wysoka. Jogurt dodałam bez odejmowania jego wagi od wagi wody. Jeśli robicie mydło z większą ilością wody, być może warto potraktować jogurt jako część wody i odjąć jego wagę. W ten sposób mydło nie będzie nadmiernie wilgotne i miękkie, przez co wydłuży się okres jego schnięcia.

Podoba Ci się ten przepis? Może masz jakieś metody na udoskonalenie go? Zostaw komentarz, szeruj, lajkuj 🙂