5 przydatnych wskazówek jak dodawać rośliny, owoce i warzywa do mydła

Pamiętam, kiedy na samym początku mojej przygody z mydłem zachłysnęłam się faktem, że mydło można zrobić z dodatkiem tak wielu rzeczy. Zamiast kupić jakąś nudną, chemicznie pachnącą kostkę mydła za złotówkę z supermarketu, mogę stworzyć sobie fantastyczny kosmetyk na bazie zawartości mojej lodówki. Tak wiele składników, które mamy w kuchni może służyć w mydle za barwniki, wzmacniacze piany, czy nawet nawilżacze. Różne roślinne składniki takie jak owoce, warzywa czy zioła mogą się świetnie sprawdzić w mydle, warto jednak wiedzieć czego z nimi nie robić. Jeśli zastanawiacie się czasem czy są jakieś zasady, mówiące jak dodawać rośliny, owoce i warzywa do mydła to ten post na pewno wam się przyda.

5 przydatnych wskazówek jak dodawać rośliny, owoce i warzywa do mydła:

  • 1. Wysusz skórkę z cytrusów jeśli chcesz uniknąć pleśni. Uwielbiam dodawać startą skórkę z cytrusów do mydła. Nie tylko ślicznie wygląda, ale też ma też delikatne działanie złuszczające. Z powodzeniem dodaję świeżą, nieprzesuszoną skórkę z cytrusów do mydła i nigdy nie zdarzyło mi się zaobserwować pleśni, ale zgłębiając temat znalazłam sporo mydlarzy narzekających właśnie na ten problem. Świeżo starta skórka może zawierać zbyt dużo wilgoci, a wilgoć niestety ułatwia rozwój pleśni. Dlatego jeśli zastanawiasz się skąd ta pleśń w Twoim mydle ze skórką cytrynową, następnym razem zostaw ją do przesuszenia na kilka dni.

jak jak dodawać rośliny, owoce i warzywa do mydła

  • 2. Dodawaj do mydła zaparzone fusy, a nie świeżo zmieloną kawę. Jest jeden prosty powód dlaczego warto to robić – mydło z dodatkiem fusów nie będzie plamić i farbować. Zaparzone fusy oddały już swój kolor i esencję naparowi, więc jeśli dodasz je do mydła pozostaną neutralne i nie spowodują, że mydło zabarwi Ci umywalkę bądź ubranie na brązowo. Fusy polecam też przesuszyć przed dodaniem do masy mydlanej. Warto dać im dzień bądź dwa na przeschnięcie, w ten sposób unikamy gromadzenia się nadmiernej wilgoci w mydle. Mydło z dodatkiem suchych fusów jest delikatniejsze od tego robionego na mokrych drobinkach kawy wyciągniętych prosto z naparu. Może to moje subiektywne odczucie, ale tak jest 🙂

jak jak dodawać rośliny, owoce i warzywa do mydła

  • 3. Jeśli robisz mydło na bazie soków owocowych, postaw na niską temperaturę. Soki owocowe mogą zawierać sporo cukru, który może zostać spalony przez ług w procesie zmydlania. Cukier podnosi też temperaturę mydła, jeśli jest go dużo (na przykład kiedy robimy mydło z dodatkiem miodu) saponifikacja może czasem przebiegać zbyt gwałtownie. Dlatego przed zrobieniem mydła warto schłodzić sok w lodówce, bądź rozcieńczyć go wodą.
  • 4. Nie dodawaj delikatnych, suszonych płatków kwiatów bezpośrednio do mydła. Jedną z niewielu roślin, która przetrzyma coś takiego bez uszczerbku na wyglądzie, jest suszony nagietek. Większość, jak na przykład płatki róży czy lawendy, zbrązowieje w mydle. Najlepszym sposobem jest wciśnięcie płatków kwiatów w mydło zaraz po tym jak przeszło fazę żelową. Czyli jakieś 2-3 godziny (może być więcej, w zależności od warunków zewnętrznych) po wlaniu masy mydlanej do foremki. Cała operacja polega na tym, żeby szybciutko odkryć mydło, wcisnąć delikatnie wybrane płatki kwiatów w wierzch mydła i zamknąć/zaizolować go z powrotem tak, żeby nie uciekło nam zbyt dużo ciepła.
jak jak dodawać rośliny, owoce i warzywa do mydła
Jeśli chcesz zrobić dekoracyjne mydło i wykorzystać do tego płatki kwiatów, lepiej dać je na wierzch mydła. Mimo, że nagietek jest odporny i zachowuje swój pomarańczowy kolor, większość płatków brązowieje podczas saponifikacji,.
  • 5. Jeśli robisz mydło z dodatkiem miąższu warzywnego bądź owocowego, rozdrobnij go tak by uzyskać jednolitą masę. Jeśli tego nie zrobisz i w mydle znajdą się większe kawałki owoców bądź warzyw, może rozwinąć się w nim pleśń. Ja dodaje miąższ warzywny bądź owocowy po rozmieszaniu ługu i olejów czyli w fazie rzadkiego budyniu. Niektóre warzywa bądź owoce mogą zawierać dużo wody, co może wpływać na twardość mydła i długość suszenia. Ogórek, na przykład, zblendowany w całości ma bardzo rzadką konsystencję, właściwie jest to postać płynna. W takim przypadku można zmniejszyć ilość wody w przepisie i zastąpić ją tą samą ilością pulpy/soku warzywnego. Owoce i warzywa mniej zasobne w wodę, są bardziej zwarte i trudniej je rozdrobnić (dynia, mango). Trzeba mocno pilnować, żeby nie zostały gdzieś nieroztarte kawałki miąższu. Można po zblendowaniu, przetrzeć wszystko przez sitko dla większej pewności.
jak jak dodawać rośliny, owoce i warzywa do mydła
Zmiksowany ogórek w postaci płynnej.