Jak zrobić mydło metodą na zimno

Jak zrobić mydło

Jak zrobić naturalne mydło?

W poprzednich postach pisałam o bezpieczeństwie podczas robienia mydła, a także o potrzebnym do tego sprzęcie. Dziś chciałabym się skupić na samej procedurze, czyli po prostu na czynnościach jakie trzeba wykonać, żeby powstało mydło robione metodą na zimno.

Po pierwsze: nie rób tego byle gdzie i byle jak

Oprócz wyżej wspomnianych kwestii, bardzo ważną sprawą jest nasze miejsce pracy. Z oczywistych powodów najczęściej pada na kuchnię, dlatego warto zadbać, żeby była w miarę czysta i niezagracona. Bynajmniej nie chodzi o to, żeby zdać test białej rękawiczki, tylko o naszą wygodę i bezpieczeństwo. Jeśli  jakieś naczynia czają się w zlewie, na suszarce, na blacie – usuńmy je. Resztki jedzenia czy otwarte pojemniki do przechowywania żywności też nie powinny mieć styczności z ewentualnymi rozpryskami, jakie mogą towarzyszyć robieniu mydła. Bezpieczniej będzie się ich pozbyć. Kiedy miejsce pracy jest już gotowe, możemy przystąpić do działania.

Po drugie: trzymaj się receptury

Receptury, czyli  przepisy na mydło, to osobny i szeroki temat. Bez receptury nie da się zrobić mydła, improwizacja i łączenie składników ad hoc nie wchodzi w grę. Trzeba mieć przepis. Możecie oczywiście polegać na moich recepturach, ale możecie też je tworzyć sami od zera przy pomocy programu SoapCalc. Możecie brać moje receptury i zmieniać je przy pomocy kalkulatora mydła do woli, tak by odpowiadały waszym potrzebom. Ponieważ tym wpisie skupiam się na sposobie robienia mydła przepis jest sprawą drugorzędną. Na potrzeby tego posta wygrzebałam prostą recepturę na delikatne mydło z olejem z awokado.

Składniki:

Olej z awokado – 50 g
Olej kokosowy  – 150 g
Oliwa z oliwek –   150 g
Olej palmowy  –    150 g

Woda (u mnie odwar z tarniny) – 190 g
Wodorotlenek sodu – 72 g

olejki eteryczne -15 g

Po trzecie: skup się i rób wszystko to, co ja.

  1. Odmierzamy potrzebną ilość olejów i maseł.

Jak zrobić mydło

Ja zawsze zaczynam odmierzanie od olejów płynnych a potem odmierzam oleje twarde i masełka.

Jak zrobić mydło

2. Odmierzamy potrzebną ilość wodorotlenku sodu.

Jak zrobić mydło

3. Odmierzamy potrzebną ilość wody bądź odwaru/naparu ziołowego.

Jak zrobić mydło

4. Wsypujemy wodorotlenek do naszego pojemnika z wodą/odwarem ziołowym i odstawiamy, żeby osiągnął pożądaną przez nas temperaturę. Najlepiej umieścić go w zlewie wraz z termometrem, który pozwoli nam kontrolować temperaturę ługu na bieżąco.

5. Następnie podgrzewamy oleje  tak aby wszystkie się rozpuściły. Oznacza to, że stopione oleje po podgrzaniu powinny być przejrzyste a nie mętne. Warto jednak pilnować, by temperatura nie osiągnęła więcej niż 50 stopni Celsjusza. Szybciej i łatwiej będzie je nam studzić. Oleje podgrzewamy na małym ogniu, stale mieszając.

Jak zrobić mydło

6. Następny krok to połączenie ługu i olejów. Zanim to się stanie musimy zmierzyć temperaturę zarówno olejów jak i ługu. Temperatura łączenia to temat szeroki jak rzeka i każdy mydlarz ma swoje preferencje. Niektórzy twierdzą, że w momencie łączenia obie substancje powinny mieć taka samą temperaturę. Inni lubią utrzymywać rozpiętość temperatury pomiędzy obiema substancjami w okolicach 5-10 stopni Celsjusza. Faktem jest, że oleje i ług najlepiej łączyć w przedziale temperatur 25-50 stopni.

Jeśli oleje będą miały zbyt niską temperaturę (z reguły poniżej 25 stopni) może się przydarzyć coś, co po angielsku nazywa się „false trace” – oleje zamiast tworzyć z ługiem emulsję, zaczną zastygać i tworzyć grudy. Masa wygląda wtedy jakby się zwarzyła, nie jest gładka i jednorodna. Jest to spowodowane tym, że nasycone kwasy tłuszczowe zastygają przed rozpoczęciem procesu saponifikacji.

Jeśli natomiast składniki są zbyt gorące (powyżej 50 stopni), cały proces saponifikacji może odbyć się zbyt szybko i gwałtownie. Mydło będzie w porządku, ale zastygnie tak szybko, że nie będziemy w stanie na przykład dodać olejków eterycznych.

Jak zrobić mydło

7. Wlewamy ług do olejów i mieszamy masę blenderem, do połączenia składników. Konsystencja masy mydlanej na tym etapie może być różna. Szybkość zastygania może zależeć od tego w w jakiej temperaturze łączymy składniki, jakie składniki łączymy, jakich dodatków używamy. Warto pilnować, żeby masa nie zastygła zbyt szybko, zwłaszcza jeśli planujemy dodawać olejki eteryczne bądź zapachowe. Jeśli zbyt szybko uzyskamy konsystencję budyniu, możemy mieć problem z przelaniem masy do foremki.

8. Następnym krokiem będzie dodanie olejków eterycznych. Trzeba uważać zwłaszcza z olejkami przyprawowymi, bo mogą znacznie przyspieszyć zastyganie mydła. Olejki zapachowe są pod tym względem jeszcze bardziej problematyczne, dlatego jeśli ich używacie przygotujecie się na szybkie zastyganie mydła. Po wlaniu olejków, mieszamy masę blenderem, aż do osiągnięcia konsystencji budyniu. Uwaga: olejki i masa mydlana muszą być dobrze wymieszane. Olejki eteryczne nie mogą się oddzielać i pływać po powierzchni mydła.

Jak zrobić mydło

9. Dobrze wymieszane mydło przelewamy do formy (warto użyć silikonowej szpatułki, żeby jak najmniej mydła pozostało w naczyniu) i owijamy szczelnie folią spożywczą, a następnie ręcznikiem, żeby je skutecznie zaizolować i zapewnić stałą temperaturę. Foremkę odstawiamy na półkę/szafkę/stolik niedostępny dla dzieci i zwierząt i cierpliwie czekamy od 12 do 24 godzin. Po tym czasie odwijamy folię i kroimy gotowe mydło na kostki. Mydło należy kroić w rękawiczkach – wciąż może być lekko drażniące dla naszej skóry.

Jak zrobić mydło

W tym poście zamieściłam bardzo podstawową instrukcję pokazującą jak zrobić mydło. Wiadomo, że w miarę jedzenia apetyt rośnie i przepisy mogą być bardziej skomplikowane, a rodzaje składników, jakie znajdą się w naszym mydle mogą być bardzo różnorodne. Dlatego odsyłam Was do działu Przepisy na mydło gdzie znajdziecie receptury na inne ciekawe mydła.