Mydło pokrzywowe z młodym jęczmieniem

on

Dziś na tapecie przepis na mydło pokrzywowe z maceratem z pokrzywy i młodym jęczmieniem w charakterze zielonego barwnika.

mydło pokrzywowe

Jak zrobić macerat z pokrzywy

Pokrzywa to wspaniałe zioło, które często rośnie nam pod nosem, więc warto wykorzystać ją do zrobienia maceratu. Pokrzywa ma właściwości bakteriobójcze, może pomóc w problemach skórnych takich jak trądzik, stany zapalne, czyraki lub owrzodzenia. Odwar z korzenia pokrzywy można stosować do płukania włosów. Wzmacnia je i pomaga w zwalczaniu łupieżu i łojotoku.

mydło pokrzywowe

Pokrzywę zbieramy w suchy dzień, warto podczas tego przedsięwzięcia mieć założone rękawice, bo dotknięcie tej rośliny kończy się niezbyt przyjemnie. Wybieramy rośliny młode, zdrowe, jeszcze przed kwitnieniem. Warto uważnie oglądać rośliny, bo mogą znaleźć się na nich rozmaite pasożyty, np. mszyce. Taką roślinę lepiej zostawić w spokoju. Pokrzywy rosnące przy drogach też lepiej sobie odpuścić.

Ja, po zebraniu liści, zostawiłam moje pokrzywy na 24 godziny, żeby lekko zwiędły, po czym zapakowałam je do słoika, zalałam oliwą z oliwek i wsadziłam na kilka godzin do wolnowaru. Całość wyglądała bardzo podobnie do robienia maceratu z liści i kwiatów fiołka więc po szczegółowe info odsyłam właśnie tam.

Do macerowania można użyć suszonej pokrzywy kupionej w aptece lub sklepie zielarskim.

Jak zrobić mydło pokrzywowe z młodym jęczmieniem

Mydło zawiera macerat z pokrzywy na bazie oliwy z oliwek. Nie zawiera oleju palmowego! W zamian znajdziecie tu mnóstwo masła shea i nieco oleju rycynowego dla poprawienia pienistości.

mydło pokrzywowe

Zielona warstwa zawdzięcza swój kolor sproszkowanemu młodemu jęczmieniowi, ale można użyć innych barwników, w tym sproszkowanej pokrzywy. Mydło ma standardowe 5% przetłuszczenia.

Przepis na mydło pokrzywowe

Receptura

  • Masło shea 225g – 45%
  • Oliwa z oliwek (macerat z pokrzywy) 200g – 40 %
  • Olej kokosowy 50g – 10%
  • Olej rycynowy 25g – 5%

  • Woda (najlepiej destylowana)  106 g
  • Wodorotlenek sodu  64 g

Oraz

Sproszkowany młody jęczmień – 1 czubata łyżeczka oraz nieco jęczmienia do stworzenia linii dzielącej warstwy

Zapach:

  • olejek miętowy – 7g
  • olejek anyżkowy – 6g
  • olejek cytrynowy – 2g

Wykonanie:

Krok 1: odmierzamy oleje, rozpuszczamy je i studzimy do temp ok. 30 stopni

Krok 2: odmierzamy wodę, wodorotlenek sodu i wsypujemy wodorotlenek do wody (nie na odwrót) i studzimy (u mnie około 35 stopni)

Krok 3: odmierzamy proszek z jęczmienia i olejki eteryczne

Krok 4: łączymy ług sodowy z olejami, mieszając delikatnie szpatułką kilka minut (blendera użyłam bardzo ostrożnie tylko kilka razy włączając go pulsacyjnie) masa mydlana powinna być dobrze wymieszana (emulsyfikacja), ale w miarę płynna. Może lekko zgęstnieć, ale nie powinna jeszcze mieć konsystencji budyniu, bo ciężko będzie dodać barwnik

Krok 5: odmierzamy olejki eteryczne, wlewamy je do przestudzonych olejów i mieszamy szpatułką do połączenia

Krok 6: rozdzielamy płynną masę na dwie części i do jednej z nich dodajemy sproszkowany jęczmień. Mieszamy tak, aby nie było grudek

mydło pokrzywowe

Krok 7: Doprowadzamy masę z jęczmieniem do konsystencji rzadkiego budyniu i wylewamy ją do formy

Krok 8: posypujemy masę sproszkowanym jęczmieniem

mydło pokrzywowe

Krok 9: Na lekko zastygłą dolną warstwę przekładamy delikatnie łyżką drugą część mydła

Krok 10: zawijamy foremkę w ręcznik i odstawiamy mydło na 24 -36 godzin, po czym wyjmujemy z formy, kroimy i odstawiamy do przesuszenia na 6-8 tygodni w suche przewiewne miejsce

mydło pokrzywowe

Jak zwykle życzę udanego zmydlania i samych fantastycznych mydeł!