Mydło z czarną solą himalajską

Mydło z czarną solą himalajską

Mydło z czarną solą himalajską

Dziś mydło solne w kolejnej odsłonie, czyli mydło z czarną solą himalajską. Jest to sól wydobywana w Indiach i Pakistanie i tak naprawdę nie jest stuprocentowo czarna, ma raczej różowo-szaro-fioletowy odcień, który zawdzięcza obecności żelaza. Ponieważ zawiera nieco więcej mikroelementów niż oczyszczona biała sól kuchenna  warto wykorzystywać ją do robienia mydła.

Jak zrobić mydło z czarną solą himalajską

Mydło z czarną solą himalajską

Czarna sól jest śliczna, mydło ma dzięki niej ciekawą fakturę i wygląd, jednak jest jeden szkopuł, o którym warto wiedzieć. Mianowicie czarna sól himalajska ma bardzo charakterystyczny siarkowy zapach. Najbardziej przypomina on zapach jajek na twardo. 🙂 Dzieje się tak ponieważ w czarnej soli himalajskiej obecne są siarczany sodu, siarkowodoru i siarczki żelaza.

Co z tego wynika dla mydła? Ano to, że ten zapaszek daje się niestety w mydle wyczuć i nie ulatnia się tak łatwo. Co więcej, przebija też przez zapach olejków eterycznych. Dlatego, jeśli wyjątkowo nie lubicie takiego zapachu, to lojalnie ostrzegam, bo mydło z czarną solą himalajską może nie przypaść Wam z tego powodu do gustu.

Przepis na mydło z czarną solą himalajską

mydło z czarną solą himalajską

Jesli chcecie dowiedzieć się czegoś więcej o mydłach solnych polecam mój wcześniejszy wpis na ten temat. Mydło z czarną solą himalajską oparte jest głównie o olej kokosowy, ma 20% przetłuszczenia. Oleje uzupełniające to olej rycynowy i masło shea. Sól dodana jest do olejów w proporcji 1:1, czyli na 500 gramów olejów mamy 500 gramów soli.

Receptura:

  • Olej kokosowy             400 g |  80%
  • Olej rycynowy                50 g |  10%
  • Masło shea                     50g  |  10%

 

  • Woda destylowana              190 g
  • Wodorotlenek  sodu             69 g

Dodatkowo:

  • Czarna sól himalajska          500 g

Zapach:

  • olejek lemongrass           4 g
  • olejek bergamotkowy      4 g
  • olejek paczuli                   4 g
  • olejek ylang ylang           3 g

Wykonanie:


Uwaga: Mydło solne jest bardzo specyficzne – szybko nabiera twardości i po zastygnięciu łatwo kruszy przy próbie krojenia. Dlatego jeśli robisz mydło solne albo użyj osobnych foremek silikonowych (nie trzeba wtedy kroić mydła i problem z głowy), albo wyciągnij mydło z formy i pokrój już po 3-4 godzinach, kiedy będzie jeszcze wystarczająco miękkie by to zrobić. 


Poniższy opis jest opisem skróconym, jeśli pierwszy raz robisz mydło solne zajrzyj do mojego poprzedniego wpisu, gdzie dokładnie opisuję, jak postępować z mydłem solnym.


Krok 1: odmierzamy oleje i rozpuszczamy je

Krok 2: odmierzamy wodę, wodorotlenek sodu i wsypujemy wodorotlenek do wody (nie na odwrót) i studzimy 

Krok 3: łączymy ług sodowy z olejami, mieszając delikatnie blenderem (można pulsacyjnie)

Krok 4: wlewamy olejki eteryczne i mieszamy bardzo delikatnie tylko do połączenia składników

Krok 5: wsypujemy sól himalajską i energicznie mieszamy najpierw łyżką/szpatułką, a następnie blenderem, tak aby sól połączyła się z masą mydlaną

mydlo-z-czarną-sola-himalajska

Krok 6: wlewamy mydło do foremki bądź foremek nie zakrywając go 

Krok 7: kroimy lub wyjmujemy mydło po kilku (3-4) godzinach i odstawiamy do wysuszenia na kilka tygodni 

mydlo-z-czarną-sola-himalajska
Mydło świeżo po pokrojeniu
Ciekawostka:

Kiedy robiłam mydło, w powietrzu obecna była duża ilość wilgoci. Wilgoć ta została przyciągnięta przez mydło, a ściślej mówiąc przez glicerynę, obecną w jego składzie. Mydło pokryło się drobnymi kropelkami, na całej powierzchni. Te kropelki można delikatnie wytrzeć, jeśli to możliwe, jednak często mydło po prostu absorbuje tę wilgoć i nic nie trzeba robić.

mydlo-z-czarną-sola-himalajska

Tyle na dziś. Udanego zmydlania i ciekawych mydlanych eksperymentów.

mydlo-z-czarną-sola-himalajska