No właśnie, czy da się zrobić białe mydło bez tłuszczu zwierzęcego, oleju palmowego i dwutlenku tytanu? Sporo tych wykluczeń, prawda?
Wcale nie twierdzę, że stosowanie wyżej wymienionych składników to jakaś zbrodnia. Mój wpis jest po prostu skierowany do osób, które z jakichś powodów stosować ich nie chcą i zastanawiają się jak, mimo wszystko, zrobić to białe mydło.
Wróćmy więc do pytanie czy się da? Odpowiedź brzmi: i tak i nie. Można by rzec, że jest to trochę kwestia natury filozoficznej i sprowadza się do określenia, jaki odcień bieli w mydle Cię zadowala. 😀
Białe mydło a dwutlenku tytanu
Bo, mówiąc już całkiem poważnie, śnieżnobiałe mydło bez dwutlenku tytanu raczej nie powstanie. Dlatego, jeśli celujesz w nieskazitelnie biały, mleczny odcień, to raczej nie ma alternatywy.
Dwutlenek tytanu (z ang. titanium dioxide) budzi jednak kontrowersje, ponieważ został uznany przez Komisję Europejską za substancję potencjalnie rakotwórczą u osób, które narażone są na jego wdychanie, choć związek ten udowodniono jedynie u szczurów, a nie ludzi. Więcej na ten temat możesz dowiedzieć się tutaj. W tym momencie badania nie mówią nic o ryzyku związanym ze stosowaniem TiO2 w produktach takich jak mydło. Ale decyzja o stosowaniu dwutlenku tytanu należy do Ciebie.
Jakich tłuszczów użyć a jakich unikać
Całkiem inaczej przedstawia się sytuacja, jeśli Twoja definicja bieli jest szeroka i zalicza się do niej kolor kremowy, off-white czy ecru. W takim wypadku nie ma potrzeby dodawania dwutlenku tytanu do mydła i cała operacja opiera się na połączeniu odpowiednich olejów i maseł. Jakich? Takich, które same mają jasny, najlepiej biały bądź blado-żółty kolor. Egzamin zdadzą tu olej kokosowy, rafinowane masło shea, olej ze słodkich migdałów, olej rycynowy, olej krokoszowy, olej słonecznikowy, czy rzepakowy.
Dobra wiadomość jest taka, że nie jest konieczne użycie ani oleju palmowego ani tłuszczów zwierzęcych do zrobienia białego/kremowego mydła, choć oczywiście użyć ich można. Natomiast tłuszcze, których warto unikać, to oliwa z oliwek, olej konopny, olej z pestek dyni i inne oleje o ciemniejszym odcieniu. Właśnie dlatego, że ten ciemniejszy odcień ma, niestety, wpływ na ostateczny kolor mydła.
Warto również unikać dodawania ciemnych olejków eterycznych, np. olejku z paczuli, a także olejków zapachowych z dodatkiem waniliny, która powoduje brązowienie mydła.
Jak zrobić mydło z jasnych tłuszczów? Poniżej znajdziesz dwa przepisy na białe, a właściwie kremowe mydło bez tłuszczów zwierzęcych i dwutlenku tytanu. Mydło z pierwszego przepisu jest twardsze z uwagi na zawartość masła kakaowego i lepiej się pieni, mydło z przepisu nr 2 jest nieco delikatniejsze i łagodniejsze.
Jak zrobić białe mydło
Receptura nr 1
Przepis na 500 gramów olejów:
- olej kokosowy – 135 gramów – 27%
- olej rzepakowy – 150 gramów – 30%
- olej krokoszowy – 70 gramów – 14%
- masło shea – 85 gramów – 17%
- masło kakaowe – 60 gramów- 12%
- woda (najlepiej destylowana) – 129 gramów
- wodorotlenek sodu- 69 gramów
receptura nr 2
Przepis na 500 gramów olejów:
- olej kokosowy – 150 gramów – 30%
- olej rzepakowy – 130 gramów – 26%
- olej krokoszowy – 110 gramów – 22%
- masło shea – 110 gramów – 22%
- woda (najlepiej destylowana) – 130 gramów
- wodorotlenek sodu- 70 gramów
Jeśli robisz mydło po raz pierwszy poczytaj najpierw o sprzęcie do tego potrzebnym i bezpieczeństwie oraz technice wykonania.
Wykonanie:
Oba mydła robimy w ten sam sposób:
Krok 1 : Odmierzamy oleje, rozpuszczamy oleje twarde i łączymy z olejami miękkimi. Jeżeli chcesz dodać olejek zapachowy lub eteryczny, odmierz go wcześniej i dodaj do olejów przed dodaniem ługu.
Krok 2: Przygotowujemy ług sodowy: odmierzamy wodę i wodorotlenek sodu, a następnie wsypujemy wodorotlenek do wody i mieszamy aż do rozpuszczenia NaOH, studzimy
Krok 3: Wlewamy przestudzony ług sodowy do olejów, a następnie lekko mieszamy masę szpatułką (temperatura składników podczas łączenia to u mnie jakieś 30 stopni)
Krok 4: Mieszamy mydło blenderem. Staramy się używać blendera pulsacyjnie przez kilka sekund i mieszać nim na zmianę ze szpatułką
Krok 5: Wlewamy masę do formy lub osobnych foremek, kiedy zgęstnieje i odstawiamy na około 48-72 godziny. Po tym czasie wyciągamy mydło, kroimy i zostawiamy na 4-6 tygodni do przesuszenia
Uwaga: Mydła nie powinny przejść fazy żelowej. Jeśli tak się stanie, kolor mydła będzie ciemniejszy. Aby tego uniknąć, umieść mydło w lodówce na 24 godziny.
Tak wyglądają mydła z powyższych przepisów w świetle dnia. Mydło okrągłe zawiera pestki z jeżyn, stąd te brązowe drobinki. Jak widać, mydła nie są śnieżnobiałe. Dla mnie są jednak wystarczająco jasne i ich kolor jest jak najbardziej zadowalający.
Wesołego zmydlania i samych udanych (białych lub kremowych) mydeł!