Mydło z koniczyną oparte jest na maceracie z koniczyny czerwonej na bazie oleju ryżowego. Macerat można bardzo łatwo zrobić, ale jeśli z jakichś powodów chcesz pominąć ten krok, możesz dodać sam olej ryżowy bez macerowania w nim koniczyny. Nie zmieni się przez to ilość wodorotlenku ani innych olejów i mydło uda się tak samo.
Jak zrobić mydło z koniczyną:
UWAGA:
Jeśli robisz mydło po raz pierwszy poczytaj najpierw o sprzęcie do tego potrzebnym i bezpieczeństwie.
Mydło składa się z dwóch warstw, dlatego masę mydlaną trzeba podzielić na dwie części. Do części, z której zrobimy dolną warstwę dodajemy zieloną glinkę, do górnej zaś części glinkę różową. Dla stabilizacji koloru można też dodać niewielka ilość sprawdzonej różowej miki lub różowego barwnika.
Mydło nie zawiera oleju palmowego. Przetłuszczenie wynosi 5%. Waga mydła przed schnięciem to około 1100 gramów. Waga olejów: 800 gramów. Wymiary (silikonowej) foremki:
- 26 cm długości
- 7 cm szerokości
- 7,5 cm wysokości
Mydło z koniczyną i olejem ryżowym – przepis
Receptura:
- oliwa z oliwek – 384 g | 48%
- olej kokosowy – 200 g | 25%
- masło kakaowe – 72 g | 9%
- olej ryżowy (macerat z koniczyny) – 144 g | 18%
- woda (najlepiej destylowana) – 227 g
- wodorotlenek sodu – 112 g
- glinka zielona – ok. jednej łyżki
- glinka różowa – ok. jednej łyżki
Zapach (olejki eteryczne):
- olejek z bergamotki – 12 g
- olejek pieprzowy – 4 g
- olejek paczuli – 2 g
- olejek litsea cubeba – 5 g
Krok 1 : Odmierzamy oleje, rozpuszczamy olej kokosowy oraz masło kakaowe i łączymy je z olejami miękkimi.
Krok 2: Przygotowujemy ług sodowy: odmierzamy wodę oraz wodorotlenek sodu i wsypujemy wodorotlenek do wody (nie na odwrót).
Krok 3: Mieszamy glinki osobno w małych pojemniczkach z niewielką ilością wody, aby łatwiej je rozpuścić w masie mydlanej oraz odmierzamy olejki eteryczne.


Krok 4: Wlewamy olejek eteryczny do olejów i wszystko lekko mieszamy.
Krok 5: Wlewamy przestudzony ług sodowy do olejów. U mnie temperatura składników podczas łączenia wyniosła około 30-33 stopni. Masę mieszamy szpatułką oraz blenderem. Staraj się używać blendera tylko pulsacyjnie i mieszać nim na zmianę ze szpatułką. Nie przesadzaj z blendowaniem ponieważ masa dość szybko gęstnieje, zwłaszcza jeśli robisz mydło w ciepłe dni!
Krok 6 : Masę dzielimy na 2 części: około 800 i 300 gramów. Do większej części dodajemy glinkę zieloną, mieszamy blenderem do średniej gęstości (kiedy spadająca z góry kropla mydła zostawia na masie ślad) i wlewamy do foremki. Następnie czekamy aż masa zastygnie i przestanie się ruszać w foremce przy próbie przechylenia.
Krok 7: Kiedy masa zielona zastygnie, dodajemy różową glinkę do mniejszej części masy i mieszamy szpatułką do całkowitego połączenia. Następnie wlewamy delikatnie różową masę na zastygniętą masę zieloną i wyrównujemy. Jeżeli zależy Ci na równym wierzchu mydła, nie blenduj różowej masy do fazy gęstego budyniu, tylko wlej ją kiedy jeszcze będzie dosyć płynna.



Krok 8: Formę zamykamy i odstawiamy w bezpieczne miejsce na 48 godzin. Po upływie tego czasu można wydobyć je z foremki. Mydło dość łatwo przeszło fazę żelową.
Krok 9: Mydło kroimy i odstawiamy w suche i przewiewne miejsce do przesuszenia. Po upływie 4-6 tygodni jest ono gotowe do użycia.
Wesołego zmydlania i samych udanych mydeł!