• Moje kursy
  • Moje konto
Mydłoteka
Banner
  • Strona główna
  • Blog
    • Przepisy na mydło
    • Chemia mydła
    • Zapach mydła
    • Roślinne inspiracje
    • Mydło i powidło
  • BEZPŁATNY KURS
  • DARMOWE EBOOKI
  • SKLEP
  • KONTAKT
  • 0
Chemia mydłaMydło i powidło

Czym jest zmydlanie tłuszczu, czyli słowniczek terminów mydlarskich

by Mydłoteka 15 stycznia, 2024
506

Słowniczek terminów mydlarskich


Alkohol izopropylowy (najlepiej 99%) – inaczej izopropanol. Spryskanie wierzchu mydła po około 10-15 minutach od wlania masy do foremki, zapobiega tworzeniu się białego osadu na mydle.

Beton – moment, w którym mydło błyskawicznie zastyga i nie daje się już przelać do formy. Najczęstszą przyczyną „zabetonowania się” mydła są olejki zapachowe.

Mydło, które zastygło zbyt szybko, pod wpływem działania olejku zapachowego.

Białe plamki / plamki stearynowe – zazwyczaj powstają, kiedy zmydlanie zachodzi w niższych temperaturach, a przepis zawiera sporo tłuszczów z kwasem stearynowym (oraz palmitynowym). Jak temu zaradzić? Jeśli przepis zawiera nieco więcej twardych tłuszczów roślinnych (masło shea, kakaowe, olej palmowy i/lub tłuszczów zwierzęcych, należy zmydlać w nieco wyższej temperaturze (powyżej 30 stopni Celsjusza).

Biały osad – biała warstwa tworząca się na powierzchni mydła kilka godzin po przelaniu do formy. Biały osad to najczęściej niegroźny dwuwęglan sodu i stanowi jedynie defekt kosmetyczny. Jeśli jest go niewiele, można usunąć go wilgotną szmatką.

słowniczek terminów mydlarskich
Biały osad na mydle.

Częściowy żel – to zjawisko, które pojawia się kiedy mydło nie przechodzi fazy żelowej w całości. Po przekrojeniu mydła można zaobserwować, że środek mydła przybiera ciemniejszy odcień w porównaniu do jego boków. Różnica w kolorach powstaje, kiedy temperatura mydła zacznie spadać zanim żel dotrze do jego brzegów. Jest to całkowicie niegroźne i stanowi jedynie problem natury estetycznej.

Mydło częściowo zżelowane. Widać różnicę kolorów między środkiem a krawędziami mydła.

Emulsja – moment połączenie się ługu i olejów, po którym nie są one w stanie się od siebie oddzielić. Masa mydlana staje się gładka, traci ziarnisty wygląd, na powierzchni nie pojawiają się żadne plamy i pasemka oleju. Emulsja zachodzi tuż przed fazą śladu. Jeżeli masa mydlana nie przeszła emulsyfikacji i nie jest jednorodna, nie należy jej wylewać do formy.

Faza żelowa – to etap procesu saponifikacji, podczas którego mydło osiąga wysoką temperaturę i zmienia kolor. Temperatura mydła podnosi się, środek mydła zaczyna ciemnieć i robi się bardziej przezroczysty. Proces ten postępuje w kierunku krawędzi mydła.

słowniczek terminów mydlarskich
Faza żelowa

Faza śladu – to określenie gęstości masy mydlanej, które możemy podzielić na 3 etapy:

Faza rzadkiego śladu (etap I) – charakteryzuje się tym, że masa skapując, co prawda zostawia ślad, ale w krótkim czasie wsiąka on i miesza się z resztą mydła. Masa w tej fazie jest gęstsza od świeżej emulsji, ale wciąż ma postać płynną.

Faza średniego śladu (etap II) – moment, w którym masa mydlana nabiera jeszcze większej gęstości i ma postać półpłynną. Faza ta ma miejsce wtedy, gdy masa skapując z wysokości, zostawia ślad na powierzchni reszty mydła, jednak ślad ten nie zapada się tak łatwo i dłużej utrzymuje się na powierzchni.

zmydlanie tłuszczu

Faza gęstego śladu (budyniu) (etap III) – moment po wymieszaniu ługu i tłuszczów, w którym masa mydlana bardzo gęstnieje i przestaje mieć postać płynną. Wciąż jednak można ją przełożyć do foremki, w przeciwieństwie do mydła, które się zabetonowało. Jest to najlepszy moment na zabawę z wierzchem masy, aby nadać mu rozmaite ciekawe kształty.

Mydło w fazie gęstego śladu, ma postać gęstego budyniu.

Grudki w masie mydlanej – zjawisko podczas którego, w masie mydlanej nagle pojawiają się twarde kawałki, które wyglądem przypominają ziarna ryżu. Najczęściej oznacza to problemy z olejkiem zapachowym. Można próbować rozbić grudki blenderem, choć nie zawsze się to udaje.

Kalkulator mydlany – strona/program pozwalający obliczyć ile wodorotlenku/zasady potrzeba aby zmydlić konkretną ilość oleju. Najpopularniejsze kalkulatory to: SoapCalc, Soapee, Soapmakingfriend.

Kwasy tłuszczowe – kwasy te wchodzą w skład tłuszczów, zbudowane są z atomów węgla, tlenu oraz wodoru. Dzielimy je na nasycone i nienasycone. Każdy z 8 kwasów tłuszczowych nadaje mydłu inne właściwości. Wyróżniamy kwas mirystynowy, palmitynowy, laurynowy, stearynowy, oleinowy, rycynolowy, linolowy, linolenowy.

Mika – to grupa minerałów krzemianowych, które znane są ze swoich opalizujących właściwości. Miki posiadają naturalny, metaliczny połysk i są jednym z najbardziej powszechnych, trwałych i bezpiecznych barwników do mydła.

Mleczan sodu – inaczej sól sodowa kwasu mlekowego. Dodany w niewielkiej ilości (1 łyżeczka na 500 g olejów) wystudzonego ługu, poprawia twardość mydła i przedłuża jego żywotność.

Mydło na ciepło / gorąco – to mydło, które wytwarzane jest w wyższych temperaturach (zwykle 50-100°C). Mydło doprowadza się do wysokiej temperatury dzięki zewnętrznym źródłom ciepła (świetnie nadaje się do tego wolnowar), tak by osiągnęło fazę żelową i szybko przeszło saponifikację.

Mydło na zimno – to mydło, które wytwarzane jest w stosunkowo niskich temperaturach (zwykle 30-50°C). Proces ten nie wymaga gotowania mydła. Masę mydlaną wlewa się do formy od razu po połączeniu składników, a saponifikacja zachodzi samoistnie z udziałem fazy żelowej lub bez jej udziału.

Mydło potasowe – miękkie mydło, zazwyczaj o konsystencji pasty, wytwarzane przy użyciu wodorotlenku potasu.

Odjęcie wody – zmniejszenie ilości wody w przepisie na mydło. Zazwyczaj kalkulatory mydlane mają sztywno ustawioną ilość wody. Tę domyślną wartość można zmienić, tak aby przepis zawierał nieco mniej wody. Wówczas mydło szybciej wychodzi z foremki i traci nieco mniej na wadze podczas suszenia. Więcej na ten temat możesz dowiedzieć się z posta o manipulowaniu ilością wody.

Olejek eteryczny – ciekła, lotna substancja zapachowa, znajdująca się najczęściej w specjalnych komórkach tkanki wydzielniczej roślin (Wikipedia). Olejki eteryczne mają pochodzenie naturalne i można je stosować jako substancje nadające mydłu zapach.

Olejki zapachowe – to najczęściej to mieszaniny syntetycznych związków aromatycznych lub naturalnych olejków eterycznych rozcieńczonych nośnikiem, takim jak glikol propylenowy, olej roślinny lub olej mineralny.

Pomarańczowe plamki – żółto pomarańczowe plamy na powierzchni mydła, najczęściej pojawiające się w wyniku użycia sporych ilości olejów z dużą zawartością kwasu linolowego i linolenowego, które mają tendencję do szybszego utleniania się. Są to między innymi: olej lniany, konopny, słonecznikowy, sojowy, kukurydziany, czy krokoszowy. Dlatego warto zwracać uwagę na datę ważności olejów, z których robione jest mydło (najlepsze są te z odległą datą), a także sposób przechowywania tłuszczów (najlepiej trzymać je w ciemnym, chłodnym miejscu).

Przegrzanie mydła – (zobacz też „wulkan”) – sytuacja, w której mydło osiąga zbyt wysoką temperaturę w trakcie procesu saponifikacji, co może powodować pęknięcia, pofałdowania przypominające mózg na wierzchu mydła, a w skrajnych przypadkach nawet wylanie się mydła z formy.

zmydlanie tłuszczu przegrzane mydło
Przegrzane mydło, którego krawędzie zaczęły unosić się ku górze.

Przetapianie mydła – to proces, dzięki któremu można uratować nieudane wizualnie mydło. Mydło należy zetrzeć na tarce, stopić z niewielkim dodatkiem wody w wysokiej temperaturze i ponownie umieścić w formie. W trakcie tego procesu można też dodawać inne składniki.

Przetłuszczenie – to odejmowanie małej ilości ługu (lub niewielkie zwiększanie ilości tłuszczu), tak aby w mydle pozostało nieco niezmydlonego tłuszczu. Uznaje się, że takie mydło jest łagodniejsze i delikatniejsze dla skóry.

Roztwór ługu potasowego – silnie zasadowy płyn, który powstaje po połączeniu wodorotlenku potasu i wody.

Roztwór ługu sodowego – silnie zasadowy płyn, który powstaje po połączeniu wodorotlenku sodu i wody.

Rzeczki glicerynowe – rzeczki glicerynowe to inaczej cętki, pasy, czy marmurek, które pojawiają się na mydle po jego zastygnięciu. Dzieje się tak, kiedy gliceryna zamiast rozproszyć się równo po całym mydle, zbiera się w jednym miejscu. Zjawisko to jest najczęściej spowodowane zbyt wysoką temperaturą. Dodatek cukru, miodu, soków owocowych, a nawet dwutlenku tytanu zwiększa prawdopodobieństwo pojawienia się rzeczek glicerynowych. Rzeczki glicerynowe nie są niebezpieczne, stanowią jedynie defekt estetyczny.

zmydlanie tłuszczu
Widoczne rzeczki glicerynowe w mydle.

Saponifikacja (zmydlanie ) – to proces, w którym następuje zmydlanie tłuszczu – tłuszcze roślinne lub zwierzęce reagują z wodorotlenkiem sodu lub potasu (ługiem) w celu wytworzenia glicerolu (gliceryny) i soli kwasu tłuszczowego zwanej „mydłem”. Gdy stosujemy wodorotlenek sodu, powstaje twarde mydło. Użycie wodorotlenku potasu da nam mydło miękkie.

Schnięcie / suszenie mydła – to proces umożliwiający zakończenie procesu saponifikacji i odparowanie wody z mydła. Dzięki temu robi się ono twardsze i łagodniejsze, a w gotowym produkcie nie ma ługu. Schnięcie zajmuje zazwyczaj od 4 do 6 tygodni.

Swirle, maziaje, zawijasy – technika zdobienia mydła polegająca na mieszaniu masy mydlanej o różnych kolorach w celu uzyskania ciekawych efektów kolorystycznych.

Test językiem – praktyka sprawdzania językiem, czy mydło szczypie. Przyjmuje się, że mydło szczypiące w język może mieć zbyt wysokie pH i powodować podrażnienia skóry. Nie jest to metoda naukowa, ale jest praktykowana przez wielu mydlarzy. Sprawdzanie mydła powinno odbywać się po kilku dniach od wyciągnięcia z formy.

Wodorotlenek sodu – NaOH, inaczej soda kaustyczna, to nieorganiczny związek chemiczny z grupy wodorotlenków, który ma postać stałą. Sprzedawany w postaci białych płatków lub granulek.

Wodorotlenek potasu – KOH, inaczej potaż żrący, to nieorganiczny związek chemiczny z grupy wodorotlenków, który ma postać stałą. Sprzedawany w postaci krystalicznych, miękkich płatków.

Wulkan – ekstremalny etap przegrzania się mydła. Kiedy mydło osiąga zbyt wysoką temperaturę w formie, jego brzegi mogą zacząć się unosić, a w skrajnym przypadku masa mydlana może zacząć wylewać się z foremki.

0 Komentarze 1 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Mydłoteka

Poprzedni post
Domowe mydło z rokitnikiem na bazie oleju i soku
Następny post
Jasnota purpurowa: właściwości i przepis na domową maść

Wpadnij też tu

Jak zrobić mydło w domu –...

Jak zrobić mydło naturalne w 10...

Mydło na trądzik z solą –...

Ług do mydła – jak zrobić...

Zostaw komentarz Skasuj odpowiedź

Zachowaj moje imię, email i stronę w tej przeglądarce do następnego razu.

* Używając tego formularza zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie podanych w nim danych przez stronę Mydłoteka.

Newsletter

Zapisz się na newsletter i pobierz darmowego e-booka z wegańskimi przepisami na mydło rumiankowe, aloesowe i owsiane.

Zapoznaj się z Polityką Prywatności

Dziękuję!

Sprawdź swoją skrzynkę pocztową, folder Spam oraz folder Oferty. Zdarza się, że maile trafiają właśnie tam.

Nie zapomnij też POTWIERDZIĆ ZAPISU NA NEWSLETTER, jeśli jesteś u mnie po raz pierwszy. Bez tego nie otrzymasz e-booka.

Po potwierdzeniu zapisu e-book zostanie przesłany osobnym mailem.

O mnie

O mnie

Cześć!

Jestem Kasia i witam Cię serdecznie w mojej mydlarni. Jeśli szukasz przepisów na mydło i marzysz o robieniu własnych kolorowych i pachnących kostek, to bingo! Tutaj znajdziesz instrukcje jak zrobić mydło oraz mnóstwo moich sprawdzonych autorskich przepisów, którymi się z Tobą dzielę. Udanego mydlenia!

Tagi

fiołek glinka różowa jak zrobic mydło jak zrobić mydło solne kawa kostka szamponowa lawenda macerat macerat z fiołka macerat z nagietka masło kakaowe masło mango masło shea mleczko kokosowe mydło bez oleju palmowego mydło do włosów mydło dyniowe mydło kawowe mydło lawendowe mydło metodą na zimno mydło naturalne mydło peelingujące mydło ręcznie robione mydło solne mydło z alkanną barwierską mydło z glinką mydło z olejkiem eterycznym mydło z węglem aktywnym nagietek olej babassu oleje w mydle olejki eteryczne olej kokosowy olej konopny olej migdałowy olej rycynowy olej ryżowy olej z awokado oliwa z oliwek skórka pomarańczowa sól himalajska tarnina zioła ług sodowy żywokost

Kategorie

  • Chemia mydła
  • Mydło i powidło
  • Przepisy na mydło
  • Roślinne inspiracje
  • Uncategorized
  • Zapach mydła

kontakt

  • Email: sklep@mydloteka.pl lub mydloteka@mydloteka.pl

Ważne strony

    • Polityka prywatności
    • Regulamin sklepu
    • Kontakt

Ostatnie posty

Herbatka z forsycji – jak zmieniła kolor mydła
Mydło orzechowe na Walentynki
Mydło walentynkowe z zatopionym serduszkiem

Nowość w sklepie

Ebook: Naturalne ziołowe mydła
89,00 zł
Kurs „Wszystko o mydłach mlecznych”
379,00 zł

Problemy z mydłem? Zapisz się na listę mailingową i odbierz darmowy e-book!

Znajdziesz w nim rozwiązanie 8 najczęstszych problemów, jakie zdarzają się podczas robienia mydła.

Zapoznaj się z Polityką Prywatności

Dziękuję 🙂

Sprawdź swoją skrzynkę pocztową, folder Spam oraz folder Oferty. Zdarza się, że maile trafiają właśnie tam.

Nie zapomnij też POTWIERDZIĆ ZAPISU NA NEWSLETTER, jeśli jesteś u mnie po raz pierwszy. Bez tego nie otrzymasz e-booka.

Po potwierdzeniu zapisu e-book zostanie przesłany osobnym mailem.

2016-2025. Mydłoteka. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Facebook-f Instagram Youtube Pinterest

Używamy pliki cookie, aby zapewnić Ci najlepsze wrażenia z przeglądania, personalizować zawartość naszej witryny, analizować jej ruch i wyświetlać odpowiednie reklamy. Aby uzyskać więcej informacji, zapoznaj się z naszą polityką prywatności.


Powered by WP Full Picture

Statystyki

Chcę pomóc Ci ulepszyć tę witrynę, więc zgadzam się na zbieranie danych o moim korzystaniu z tej witryny.

Personalizacja

Chcę mieć jak najlepsze doświadczenia z korzystania z tej witryny, więc zgadzam się na zapisywanie moich wyborów, polecanie rzeczy, które mogą mi się spodobać i modyfikowanie witryny zgodnie z moimi upodobaniami

Marketing

Chcę widzieć reklamy z waszymi ofertami, kuponami i ekskluzywnymi zniżkami, a nie losowe reklamy od innych reklamodawców.

Powered by WP Full Picture

 

Mydłoteka
  • Strona główna
  • Blog
    • Przepisy na mydło
    • Chemia mydła
    • Zapach mydła
    • Roślinne inspiracje
    • Mydło i powidło
  • BEZPŁATNY KURS
  • DARMOWE EBOOKI
  • SKLEP
  • KONTAKT

Koszyk

Zamknij

Brak produktów w koszyku.

Zamknij