• Moje kursy
  • Moje konto
Mydłoteka
Banner
  • Strona główna
  • Blog
    • Przepisy na mydło
    • Chemia mydła
    • Zapach mydła
    • Roślinne inspiracje
    • Mydło i powidło
  • BEZPŁATNY KURS
  • DARMOWE EBOOKI
  • SKLEP
  • KONTAKT
  • 0
Chemia mydła

Jak suszyć mydło. Sprawdź, czy robisz to dobrze!

by Mydłoteka 24 marca, 2022
1,9K

W tym poście podpowiem Ci jak i gdzie suszyć mydło oraz wyjaśnię po co należy to robić. Zdradzę Ci też czego podczas suszenia nie robić (oprócz bycia niecierpliwą 😄).

Czemu nie można używać mydła od razu po zrobieniu

Proces suszenia to jeden z najmniej lubianych aspektów robienia mydła na zimno, oczywiście przez to, że trwa relatywnie długo. Ale, czy nam się to jako mydlarzom podoba czy też nie, suszenie jest etapem nieodzownym i nie warto go pomijać. Czemu? Już wyjaśniam.

Zacznijmy od tego, że do 48 godzin po zrobieniu mydła nie powinno się go w ogóle używać, ponieważ w takim mydle wciąż zachodzi proces zmydlania, czyli saponifikacja. Co to znaczy? Ni mniej ni więcej tylko to, że tłuszcze wciąż reagują z wodorotlenkiem sodu, dosłownie tworząc mydło. Dlatego w tym czasie należy zostawić je w spokoju i pozwolić aby reakcje chemiczne zaszły bez przeszkód. Przez pierwsze 2 dni mydło wciąż może być lekko drażniące i nie powinno się dotykać go i kroić bez rękawiczek.

No dobrze, ale wszędzie słyszy się o 4-8 tygodniach, a nie 48 godzinach suszenia, więc o co chodzi z tak długim czasem?

jak suszyć mydło
Moje mydło jak widać suszy się w garderobie 😆

Czemu mydło musi leżakować, czyli utrata wody, alkaliczność, struktura kryształu

Przede wszystkim chodzi o to, że mydło zawiera nadmiarową wilgoć. Do zrobienia mydła potrzebujesz wody, w końcu trzeba w czymś rozpuścić wodorotlenek sodu, żeby mogła zajść reakcja zmydlania. Jednak po zakończonym procesie saponifikacji woda magicznie nie znika i wciąż znajduje się w Twoim mydle.

Takie świeżo zrobione mydło jest dosyć miękkie i jeśli zaczniesz się nim myć od razu, szybko się zużyje. Zatem większość wody musi z mydła odparować, a ponieważ nie da się w naturalny sposób zrobić tego szybko, trzeba odczekać minimum 3-4 tygodnie.

Jeśli w tym okresie zaczniesz co jakiś czas ważyć mydło, pewnie zauważysz, że będzie ono tracić na wadze. W momencie kiedy utrata wagi jest nieznaczna, lub jej już nie ma, można założyć, że proces ulatniania się wody dobiegł końca. Takie mydło jest twardsze i trudniej rozpuszcza się podczas mycia.

Kolejnym dobrym powodem, aby suszyć mydło jest fakt, że z czasem spada jego alkaliczność. Mydło robi się dzięki temu troszkę łagodniejsze dla skóry, dlatego warto dać mu ten czas i poczekać aż jego pH spadnie i zrobi się mniej zasadowe.

Trzecim powodem, dla którego tak długo czekamy na mydło, jest wykształcanie przez nie krystalicznej struktury. O tym zjawisku możesz poczytać w tym artykule. Ponieważ nie jestem chemiczką, odsyłam Cię właśnie tam, natomiast mówiąc w bardzo wielkim uproszczeniu, zjawisko to ma wpływ na ilość i jakość mydlanej piany – świeżo zrobione mydło nie pieni się tak dobrze jak mydło, które już swoje odsiedziało i jego struktura molekularna jest nieco inna.

Jak suszyć mydło w domu

Wiemy już, że warto suszyć mydło, pozostaje więc pytanie jak to robić. Po wyciągnięciu mydeł z indywidualnych foremek lub dużej formy (i pokrojeniu), kostki musimy umieścić w takim miejscu, żeby nikt im nie przeszkadzał i żeby one nie przeszkadzały nikomu. I tu pojawia się pytanie jakie powinno być to miejsce i czy są jakieś zasady, których trzeba się trzymać podczas tego procesu.

Generalna zasada brzmi: susz mydło w przewiewnym miejscu, unikaj miejsc zimnych i wilgotnych. Innymi słowy, lepiej suszyć mydło na regale w pokoju niż w chłodnej piwnicy, czy w łazience, gdzie panuje duża wilgoć. Miejsce, w którym suszysz mydło nie powinno też być wystawione na bezpośrednie działanie promieni słonecznych. Jest to szczególnie ważne, jeśli robisz mydło z naturalnymi barwnikami, których kolor szybciej blednie i blaknie, zwłaszcza pod wpływem słońca. Dlatego suszenie mydła na słonecznym, południowym parapecie, to raczej kiepski pomysł.

Zadbaj też o to, by zachować odstępy między pokrojonymi mydłami, nie układaj mydeł w stosik, jedno na drugim. W ten sposób utrudniasz wodzie odparowanie.

Z uwagi na to, że w mydle wciąż zachodzą procesy chemiczne podczas okresu suszenia, warto zabezpieczyć je w miejscu, w którym stykają się one z powierzchnią półki czy stojaka. Jest to szczególnie ważne w przypadku powierzchni metalowych. Jeżeli suszysz mydło na metalowym stojaku (lub jakiejkolwiek powierzchni, co do której nie masz pewności) umieść pod spodem kawałek tekturki i/lub papier do pieczenia. Kostki mydła można też przykryć od góry papierem do pieczenia, aby nie zbierały kurzu.

jak suszyć mydło

Czasem silny zapach jednego mydła może przeniknąć do drugiego, jeśli stoją one blisko siebie. Jeśli więc nie chcesz, aby do tego doszło, susz mydła w nieco większej odległości od siebie, np. na dwóch różnych półkach.

Jeżeli przeszkadza Ci silny zapach mydła, nie susz go w pokoju, w którym śpisz lub często przebywasz.

Trzymaj mydło z daleka od dzieci i zwierząt. Widok psa zajadającego się mydłem, o dziecku nie wspomnę, chyba nie ucieszy nikogo.

Jak długo suszyć mydło?

Jeśli chodzi o czas suszenia, najważniejsze są tu dwa czynniki: ilość wody i rodzaje tłuszczów użytych do zmydlania.

W przypadku mydeł z mieszanki różnych tłuszczów, możemy założyć, że optymalny czas suszenia to 4-8 tygodni. Jeżeli mamy do czynienia z mydłami zawierającymi dużą ilość oliwy z oliwek (powyżej 65-70%), sytuacja nieco się komplikuje. Mydła kastylijskie, czyli oparte w 100% na oliwie z oliwek, najlepiej suszyć od 6-12 miesięcy. Dopiero po takim czasie, mydła te przestają robić się kleiste pod wpływem wody i poprawia się ich pienistość. Zazwyczaj jest tak, że im więcej oliwy zawiera mydło, tym dłużej powinno schnąć.

Ilość użytej wody również ma wpływ na suszenie mydła. Im wody jest więcej, tym dłużej musi parować. Mydło z mniejszą ilością wody będzie twardsze i łatwiejsze do wyjęcia z formy tuż po zrobieniu. Nie straci też tak na wadze jak mydło robione z większą ilością wody. Jeżeli chcesz wiedzieć więcej na temat tego jak ilość wody wpływa na czas suszenia mydła polecam rozdział The „Water Discount” w książce „Scientific Soapmaking” Kevina Dunna. Dunn zbadał i szczegółowo opisał, jak skraca się okres suszenia w zależności od ilości użytej wody.

Z rzeczy praktycznych: warto pamiętać, kiedy rozpoczęło się suszenie. Zanotuj datę umieszczenia mydła na półkach, a najlepiej połóż obok danej partii mydła karteczki z datą, tak aby wiedzieć dokładnie kiedy będzie mydło będzie gotowe.

Podsumowując, co nam daje suszenie mydła:

  • pozbywamy się nadmiaru wody
  • mydło robi się twardsze
  • cały proces saponifikacji odbywa się bez zakłóceń
  • poprawia się pienistość mydła i jego właściwości myjące
  • mydło staje się troszkę łagodniejsze dla skóry

Mam nadzieję, że rozjaśniałam trochę temat suszenia mydła wszystkim początkującym mydlarkom i mydlarzom. Suszenie mydła jest bardzo ważne, dlatego nie pomijaj tego kroku i zawsze staraj się suszyć je we właściwy sposób.

Wesołego zmydlania i samych udanych mydeł!

0 Komentarze 1 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Mydłoteka

Poprzedni post
30 najpiękniejszych cytatów dla mydlarek kochających rośliny
Następny post
Mydlarskie mity. 9 mitów na temat robienia mydła, które musisz poznać!

Wpadnij też tu

Jak zrobić mydło w domu –...

Jak zrobić mydło naturalne w 10...

Mydło na trądzik z solą –...

Ług do mydła – jak zrobić...

Zostaw komentarz Skasuj odpowiedź

Zachowaj moje imię, email i stronę w tej przeglądarce do następnego razu.

* Używając tego formularza zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie podanych w nim danych przez stronę Mydłoteka.

Newsletter

Zapisz się na newsletter i pobierz darmowego e-booka z wegańskimi przepisami na mydło rumiankowe, aloesowe i owsiane.

Zapoznaj się z Polityką Prywatności

Dziękuję!

Sprawdź swoją skrzynkę pocztową, folder Spam oraz folder Oferty. Zdarza się, że maile trafiają właśnie tam.

Nie zapomnij też POTWIERDZIĆ ZAPISU NA NEWSLETTER, jeśli jesteś u mnie po raz pierwszy. Bez tego nie otrzymasz e-booka.

Po potwierdzeniu zapisu e-book zostanie przesłany osobnym mailem.

O mnie

O mnie

Cześć!

Jestem Kasia i witam Cię serdecznie w mojej mydlarni. Jeśli szukasz przepisów na mydło i marzysz o robieniu własnych kolorowych i pachnących kostek, to bingo! Tutaj znajdziesz instrukcje jak zrobić mydło oraz mnóstwo moich sprawdzonych autorskich przepisów, którymi się z Tobą dzielę. Udanego mydlenia!

Tagi

fiołek glinka różowa jak zrobic mydło jak zrobić mydło solne kawa kostka szamponowa lawenda macerat macerat z fiołka macerat z nagietka masło kakaowe masło mango masło shea mleczko kokosowe mydło bez oleju palmowego mydło do włosów mydło dyniowe mydło kawowe mydło lawendowe mydło metodą na zimno mydło naturalne mydło peelingujące mydło ręcznie robione mydło solne mydło z alkanną barwierską mydło z glinką mydło z olejkiem eterycznym mydło z węglem aktywnym nagietek olej babassu oleje w mydle olejki eteryczne olej kokosowy olej konopny olej migdałowy olej rycynowy olej ryżowy olej z awokado oliwa z oliwek skórka pomarańczowa sól himalajska tarnina zioła ług sodowy żywokost

Kategorie

  • Chemia mydła
  • Mydło i powidło
  • Przepisy na mydło
  • Roślinne inspiracje
  • Uncategorized
  • Zapach mydła

kontakt

  • Email: sklep@mydloteka.pl lub mydloteka@mydloteka.pl

Ważne strony

    • Polityka prywatności
    • Regulamin sklepu
    • Kontakt

Ostatnie posty

Herbatka z forsycji – jak zmieniła kolor mydła
Mydło orzechowe na Walentynki
Mydło walentynkowe z zatopionym serduszkiem

Nowość w sklepie

Ebook: Naturalne ziołowe mydła
89,00 zł
Kurs „Wszystko o mydłach mlecznych”
379,00 zł

Problemy z mydłem? Zapisz się na listę mailingową i odbierz darmowy e-book!

Znajdziesz w nim rozwiązanie 8 najczęstszych problemów, jakie zdarzają się podczas robienia mydła.

Zapoznaj się z Polityką Prywatności

Dziękuję 🙂

Sprawdź swoją skrzynkę pocztową, folder Spam oraz folder Oferty. Zdarza się, że maile trafiają właśnie tam.

Nie zapomnij też POTWIERDZIĆ ZAPISU NA NEWSLETTER, jeśli jesteś u mnie po raz pierwszy. Bez tego nie otrzymasz e-booka.

Po potwierdzeniu zapisu e-book zostanie przesłany osobnym mailem.

2016-2025. Mydłoteka. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Facebook-f Instagram Youtube Pinterest

Używamy pliki cookie, aby zapewnić Ci najlepsze wrażenia z przeglądania, personalizować zawartość naszej witryny, analizować jej ruch i wyświetlać odpowiednie reklamy. Aby uzyskać więcej informacji, zapoznaj się z naszą polityką prywatności.


Powered by WP Full Picture

Statystyki

Chcę pomóc Ci ulepszyć tę witrynę, więc zgadzam się na zbieranie danych o moim korzystaniu z tej witryny.

Personalizacja

Chcę mieć jak najlepsze doświadczenia z korzystania z tej witryny, więc zgadzam się na zapisywanie moich wyborów, polecanie rzeczy, które mogą mi się spodobać i modyfikowanie witryny zgodnie z moimi upodobaniami

Marketing

Chcę widzieć reklamy z waszymi ofertami, kuponami i ekskluzywnymi zniżkami, a nie losowe reklamy od innych reklamodawców.

Powered by WP Full Picture

 

Mydłoteka
  • Strona główna
  • Blog
    • Przepisy na mydło
    • Chemia mydła
    • Zapach mydła
    • Roślinne inspiracje
    • Mydło i powidło
  • BEZPŁATNY KURS
  • DARMOWE EBOOKI
  • SKLEP
  • KONTAKT

Koszyk

Zamknij

Brak produktów w koszyku.

Zamknij