Chcesz zrobić swoje własne naturalne mydło, ale nie do końca wiesz jak? W tym poście pokażę Ci jak łatwo możesz to zrobić w 10 krokach.
Zanim jednak na dobre zabierzesz się za robienie własnego mydła, przejrzyj też dwa inne ważne posty, w których piszę o bezpieczeństwa podczas robienia mydła, a także o potrzebnym do tego sprzęcie.
Jak zrobić mydło naturalne w 10 prostych krokach
Po pierwsze: nie rób mydła byle gdzie i byle jak
Oprócz bezpieczeństwa i sprzętu, bardzo ważną sprawą jest Twoje miejsce pracy. Z oczywistych powodów najczęściej pada na kuchnię, dlatego warto zadbać, żeby była w miarę czysta i niezagracona.
I nie, nie chodzi o to, żeby zdać test białej rękawiczki, tylko o Twoją wygodę i bezpieczeństwo. Jeśli jakieś naczynia czają się w zlewie, na suszarce, na blacie – usuń je. Resztki jedzenia czy otwarte pojemniki do przechowywania żywności też nie powinny mieć styczności z ewentualnymi rozpryskami, jakie mogą towarzyszyć robieniu mydła. Bezpieczniej będzie się ich pozbyć.
Kiedy miejsce pracy jest już gotowe, możesz przystąpić do działania.
Po drugie: jeśli chcesz zrobić mydło naturalne w bezpieczny sposób, trzymaj się receptury
Receptury, czyli przepisy na mydło, to osobny i szeroki temat. Bez receptury nie da się zrobić mydła, improwizacja i łączenie składników na chybił trafił nie wchodzi w grę. Trzeba mieć przepis. Możesz oczywiście polegać na moich recepturach, ale możesz też je tworzyć od zera przy pomocy programu SoapCalc. Możesz brać moje receptury i zmieniać je przy pomocy kalkulatora mydła do woli, tak by odpowiadały Twoim oczekiwaniom.
Poniżej znajdziesz dwa przepisy z łatwo dostępnymi tłuszczami, z których większość można kupić w supermarkecie.
Po trzecie: podążaj za 10 podstawowymi krokami, które pozwolą Ci zrobić mydło naturalne w łatwy sposób:
1. Odmierz potrzebną ilość olejów i maseł.
Ja zawsze zaczynam odmierzanie od tłuszczów płynnych a potem odmierzam tłuszcze twarde.
2. Odmierz potrzebną ilość wodorotlenku sodu.
3. Odmierz potrzebną ilość wody/soku bądź odwaru/naparu ziołowego.
4. Wsyp wodorotlenek do pojemnika z wodą/sokiem/odwarem/naparem ziołowym i odstaw, żeby osiągnął pożądaną temperaturę. Najlepiej umieścić go w zlewie wraz z termometrem, który pozwoli kontrolować temperaturę ługu na bieżąco. Możesz też używać termometru bezdotykowego i gorąco Ci go polecam, bo bardzo ułatwia życie podczas zmydlania.
5. Następnie podgrzej tłuszcze, tak aby wszystkie się rozpuściły. Stopione tłuszcze po podgrzaniu powinny być przejrzyste, a nie mętne. Warto jednak pilnować, by temperatura nie osiągnęła więcej niż 50-60 stopni Celsjusza. W ten sposób szybciej i łatwiej będzie Ci je studzić. Tłuszcze podgrzewaj więc na małym ogniu, stale mieszając.
6. Następny krok to połączenie ługu i tłuszczów. Zanim to się stanie, musisz zmierzyć temperaturę zarówno tłuszczów jak i ługu. Temperatura łączenia to temat szeroki jak rzeka i każdy mydlarz ma swoje preferencje. Niektórzy twierdzą, że w momencie łączenia obie substancje powinny mieć taka samą temperaturę. Inni lubią utrzymywać rozpiętość temperatury pomiędzy nimi w okolicach 5-10 stopni Celsjusza. Faktem jest, że tłuszcze i ług najlepiej łączyć w przedziale temperatur 25-50 stopni.
Jeśli tłuszcze będą miały zbyt niską temperaturę (z reguły jest to poniżej 25 stopni), może zdarzyć się coś, co po angielsku nazywa się „false trace” – tłuszcze, zamiast tworzyć z ługiem emulsję, zaczną zastygać i tworzyć grudy. Masa wygląda wtedy jakby się zwarzyła, nie jest gładka i jednorodna.
Coś takiego może zdarzyć się jeśli do ciepłych tłuszczów wlejesz zimny ług. Tłuszcze ulegną natychmiastowemu wychłodzeniu i zaczną zastygać, zamiast mieszać się z ługiem.
Jest to zjawisko niepożądane i jedynym działaniem, które może pomoc jest szybkie mieszanie masy mydlanej przy pomocy blendera.
Jeśli natomiast składniki są zbyt gorące (powyżej 50 stopni), cały proces saponifikacji może odbyć się zbyt szybko i gwałtownie. Mydło może zastygnąć tak szybko, że nie będziesz w stanie np. dodać olejków eterycznych, lub przełożyć masy do foremki.
7. Wlej ług do tłuszczów i mieszaj masę blenderem, do całkowitego połączenia składników. Konsystencja masy mydlanej na tym etapie może być różna. Szybkość zastygania może zależeć od tego w jakiej temperaturze łączysz składniki, jakie składniki łączysz, jakich dodatków używasz.
Częstym błędem nowicjuszy jest zbyt gorliwe mieszanie masy blenderem. Spróbuj na początku mieszać masę szpatułką, a blender uruchom na kilka sekund i mieszaj masę pulsacyjnie. Najlepiej mieszaj masę blenderem w kilku krótkich sesjach na zmianę ze szpatułką. Kiedy masa zacznie gęstnieć, warto zostawić blender w spokoju, zwłaszcza jeśli chcesz dodać olejki zapachowe, glinki, barwniki, czy inne składniki.
Najważniejszym kryterium rozpoznawania, czy masa mydlana jest gotowa, to osiągnięcie przez nią emulsji.
8. Następnym krokiem będzie dodanie olejków zapachowych bądź eterycznych. Możesz je też dodać do rozpuszczonych tłuszczów przed wlaniem ługu sodowego.
Warto uważać z eterycznymi olejkami przyprawowymi (goździkowy, cynamonowy, imbirowy, pieprzowy), bo mogą znacznie przyspieszyć zastyganie mydła. Olejki zapachowe mogą być pod tym względem jeszcze bardziej problematyczne, dlatego jeśli ich używasz przygotuj się, w niektórych przypadkach, na szybsze zastyganie mydła. Jeśli nie chcesz niespodzianek przetestuj olejek zapachowy na małej partii mydła.
Po wlaniu olejków, mieszaj masę blenderem, aż do osiągnięcia konsystencji budyniu. Uwaga: olejki i masa mydlana muszą być dobrze wymieszane. Olejki eteryczne nie mogą się oddzielać i pływać po powierzchni mydła.
9. Dobrze wymieszane mydło przelej do formy (warto użyć silikonowej szpatułki, żeby jak najmniej mydła pozostało w naczyniu) i zamknij ją (foremka drewniana), owiń szczelnie folią spożywczą, lub przykryj tekturą. Następnie zawiń foremkę w ręcznik, żeby ją skutecznie zaizolować i zapewnić mydłu stałą temperaturę.
10. Tak zabezpieczone mydło odstaw na półkę/szafkę/stolik niedostępny dla dzieci i zwierząt i cierpliwie czekaj od 12 do 48 godzin (czasem, jeśli mydło jest bardzo miękkie, trzeba poczekać jeszcze dłużej). Po tym czasie odwiń folię i pokrój gotowe mydło na kostki. Mydło należy kroić w rękawiczkach – wciąż może być lekko drażniące dla skóry.
Jak widzisz, w tym poście zamieściłam bardzo podstawową instrukcję pokazującą jak zrobić mydło naturalne. Wiadomo, że w miarę jedzenia apetyt rośnie i przepisy mogą być bardziej skomplikowane, a rodzaje składników, jakie znajdą się w naszym mydle mogą być bardzo różnorodne. Dlatego odsyłam Cię do działu Przepisy na mydło gdzie znajdziesz receptury na inne ciekawe mydła.
Sprawdź darmowy kurs „Jak zrobić domowe mydło”
Przede wszystkim jednak, możesz zapisać się na darmowy kurs wideo, w którym dostaniesz jeszcze więcej przydatnych i szczegółowych informacji dotyczących mydła domowej roboty. Nauczysz się tam, jak modyfikować przepisy w kalkulatorze mydlanym, jak wprowadzać mydło w fazę żelową, jak rozróżniać emulsję od fazy śladu oraz mnóstwo innych przydatnych rzeczy. To jak? Masz ochotę zrobić swoje pierwsze, naturalne mydło?
Kliknij i zapisz się na DARMOWY kurs „Jak zrobić domowe mydło”: