Mydło truskawkowe z dodatkiem drobno zmiksowanych owoców, to dobry sposób na wykorzystanie niezjedzonych truskawek, których nie chcemy zmarnować. Mydło można zrobić zarówno ze świeżych jak i mrożonych truskawek, więc jeśli sezon na świeże owoce się skończył sięgnij po mrożonki. Czemu służy dodawanie purée owocowego do mydła? Cukier zawarty w owocach sprawia, że mydło lepiej się pieni. 🙂
Truskawki raczej zbrązowieją w mydle, dlatego dodałam do niego marzanę barwierską. W zależności od tego ile jej dodamy, marzana pozwala uzyskać różne odcienie różu w mydle. Można ją kupić np. na Allegro. Ja kupiłam korzeń marzany, po czym zmieliłam go w młynku do kawy na proszek. Następnie przesiałam przez sitko o drobnych oczkach, żeby oddzielić niezmielone części.
Purée z truskawek zawiera naturalne cukry, zatem jego dodatek może sprawić, że masa mydlana osiągnie wyższą temperaturę i przejdzie fazę żelową. Co ciekawe, u mnie część biała nie weszła w fazę żelową, ale część różowa już tak.

Jak zrobić mydło truskawkowe – przepis i wykonanie
Poniżej znajdziesz instrukcje jak zrobić mydło truskawkowe na bazie purée z truskawek. Jeśli robisz mydło po raz pierwszy poczytaj najpierw o sprzęcie do tego potrzebnym i bezpieczeństwie.
Mydło nie zawiera oleju palmowego ani oliwy z oliwek. Przetłuszczenie wynosi 5%. Waga mydła przed schnięciem to około 1400 gramów. Stężenie ługu to około 38%.
Mydło składa się z dwóch warstw, dlatego masę mydlaną dzielimy na dwie części. Tylko do jednej z nich dodajemy purée truskawkowe razem z proszkiem z marzany barwierskiej. Druga część masy ląduje od razu w foremce i do niej nie dodajemy niczego. Ja podzieliłam mydło w pionie, ale można wylać masy w poziomie, albo je połączyć i pobawić się wzorkami.
Receptura:
Waga olejów: 1000 gramów
- olej kokosowy – 350 gramów – 35%
- olej rycynowy- 50 gramów – 5%
- olej rzepakowy- 250 gramów – 25%
- olej ze słod. migdałów – 100 gramów – 10%
- masło shea – 250 gramów – 25%
- woda (najlepiej destylowana) – 230 gramów
- wodorotlenek sodu- 140 gramów
Oraz:
- marzanna barwierska w proszku – 2 płaskie łyżeczki (najlepiej rozpuszczone w 2 łyżkach wody)
- purée z truskawek – 80 gramów
Zapach:
- olejek petitgrain – 6 gramów
- olejek lawendowy – 10 gramów
- olejek geraniowy- 6 gramów
Wykonanie:
Krok 1 : Odmierzamy oleje, rozpuszczamy oleje twarde (kokos, masło shea) i łączymy z olejami miękkimi
Krok 2: Przygotowujemy ług sodowy: odmierzamy wodę i wodorotlenek sodu i wsypujemy wodorotlenek do wody
Krok 3: Mieszamy osobno (najlepiej w małym pojemniczku) proszek z marzany barwierskiej z dwiema łyżkami wody
Krok 4: Miksujemy truskawki na purée (potrzebujemy 80 gramów) i odmierzamy olejki eteryczne w osobnym pojemniku

Krok 5: Wlewamy przestudzony ług sodowy do olejów. U mnie temperatura olejów podczas łączenia wyniosła 40 stopnie, zaś ługu 42 stopnie. Masę mieszamy szpatułką oraz blenderem. Staramy się używać blendera tylko pulsacyjnie i mieszać nim na zmianę ze szpatułką
Krok 6: Wlewamy olejki eteryczne i mieszamy do uzyskania lekkiej i wciąż płynnej, choć już lekko zagęszczonej masy. Masa powinna być dobrze wymieszana, ale nie powinna mieć konsystencji bardzo gęstego budyniu
Krok 7: Wlewamy część masy do jednej z przegródek foremki. To będzie biała część naszego mydła. Do pozostałej części masy wlewamy marzanę barwierską oraz purée truskawkowe. Mieszamy masę szpatułką i pulsacyjnie blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji

Krok 8: Przelewamy różową masę do drugiej przegródki w foremce i wyciągamy przegródkę

Krok 9: Zamykamy foremkę lub przykrywamy ja tekturką i zawijamy w ręcznik – jest duże prawdopodobieństwo, że mydło przejdzie fazę żelowa
Krok 10: Odstawiamy mydło na 24 godziny, po tym czasie można próbować je pokroić

Pokrojone mydło odstawiamy w suche i przewiewne miejsce na 6-8 tygodni, aby wyschło. Po tym czasie mydło jest gotowe do użycia.
Wesołego zmydlania i samych udanych mydeł!
1 Komentarz
Tak się zastanawiam , czy twoje mydła się pienią , bp w zadnym twoim przepisie nie ma ani soli do utwardzania mydła ani cukru żeby sie pieniło!