Mydło truskawkowe z dodatkiem drobno zmiksowanych owoców, to dobry sposób na wykorzystanie niezjedzonych truskawek, których nie chcemy zmarnować. Mydło można zrobić zarówno ze świeżych jak i mrożonych truskawek, więc jeśli sezon na świeże owoce się skończył, sięgnij po mrożonki. Czemu służy dodawanie purée owocowego do mydła? Cukier zawarty w owocach sprawia, że mydło lepiej się pieni. 🙂
Truskawki raczej zbrązowieją w mydle, dlatego dodałam do niego marzanę barwierską. W zależności od tego ile jej dodamy, marzana pozwala uzyskać różne odcienie różu w mydle. Można ją kupić np. na Allegro. Ja kupiłam korzeń marzany, po czym zmieliłam go w młynku do kawy na proszek. Następnie przesiałam przez sitko o drobnych oczkach, żeby oddzielić niezmielone części.
Purée z truskawek zawiera naturalne cukry, zatem jego dodatek może sprawić, że masa mydlana osiągnie wyższą temperaturę i przejdzie fazę żelową. Co ciekawe, u mnie część biała nie weszła w fazę żelową, ale część różowa już tak.
Jak zrobić mydło truskawkowe
Mydło nie zawiera oleju palmowego ani oliwy z oliwek. Przetłuszczenie wynosi 5%. Waga mydła przed schnięciem to około 1400 gramów. Stężenie ługu to około 38%.
Mydło składa się z dwóch warstw, dlatego masę mydlaną dzielimy na dwie części. Tylko do jednej z nich dodajemy purée truskawkowe razem z proszkiem z marzany barwierskiej. Druga część masy ląduje od razu w foremce i do niej nie dodajemy niczego. Ja podzieliłam mydło w pionie, ale można wylać masy w poziomie, albo je połączyć i pobawić się wzorkami.
Jeśli robisz mydło po raz pierwszy poczytaj najpierw o sprzęcie do tego potrzebnym i bezpieczeństwie. Polecam też mój zupełnie DARMOWY kurs „Jak zrobić domowe mydło”:
Przepis na mydło truskawkowe
Purée z truskawek:
Mieszamy masę z purée i marzaną:
Przelewamy różową masę do drugiej przegródki w foremce i wyciągamy przegródkę
A tu gotowe mydło:
Wesołego zmydlania!
1 Komentarz
Tak się zastanawiam , czy twoje mydła się pienią , bp w zadnym twoim przepisie nie ma ani soli do utwardzania mydła ani cukru żeby sie pieniło!