Jeśli róż to nie Twoja bajka i nie masz ochoty (lub odpowiedniej foremki) robić mydła z zatopionym serduszkiem, wypróbuj znacznie prostszy przepis na bardziej wytrawne mydło walentynkowe, czyli mydło orzechowe. 🙂
Mydło z proszkiem z łupin orzecha włoskiego bardzo delikatnie eksfoliuje skórę, a tymiankowo-rozmarynowy zapach przyjemnie pobudza.
Jak zrobić mydło orzechowe
Aby zrobić mydło orzechowe, potrzebujemy przynajmniej 2 dni, jeśli zależy nam na ozdobieniu go małymi serduszkami.
Dzień 1
Aby zrobić małe serduszka, potrzebujemy foremki na czekoladki w kształcie serc. Można je łatwo znaleźć zarówno w supermarketach jak i na Allegro.
Jeśli robisz mydło po raz pierwszy poczytaj najpierw o sprzęcie do tego potrzebnym i bezpieczeństwie.
Receptura na malutkie mydło-serduszko:
Użyłam ogółem 300 gramów tłuszczu.
- olej kokosowy – 84 gramów – 28%
- oliwa z oliwek – 141 gramów –47%
- olej ryżowy – 75 gramów – 25%
- woda (najlepiej woda destylowana) – 75 gramów
- wodorotlenek sodu- 42 gramy
- łyżeczka proszku z łupin orzecha dobrze rozpuszczonego w łyżce oliwy
Wykonanie:
Krok 1: Odmierzamy proszek z łupin orzecha i rozpuszczamy w 1 łyżce oliwy z oliwek
Krok 2 : Odmierzamy oleje, rozpuszczamy olej kokosowy i łączymy z olejami miękkimi
Krok 3: Przygotowujemy ług sodowy: odmierzamy wodę i wodorotlenek sodu, a następnie wsypujemy wodorotlenek do wody i mieszamy aż do rozpuszczenia NaOH
Krok 4: Wlewamy przestudzony ług sodowy do olejów, a następnie lekko mieszamy masę szpatułką (temperatura łączenia to u mnie jakieś 30-32 stopnie)
Krok 5: Dodajemy barwnik i mieszamy mydło blenderem. Staramy się używać blendera pulsacyjnie przez kilka sekund i mieszać nim na zmianę ze szpatułką
Krok 6: Wlewamy masę do formy kiedy lekko zgęstnieje (resztę mydła można wlać do jakiejś małej foremki)

Krok 7: Odstawiamy mydło na 24 godziny. Po upływie tego czasu wyciągamy z foremki.
Dzień 2 lub 3 – robimy właściwe mydło orzechowe
Kiedy mydło-serduszko jest gotowe, możemy zrobić właściwe mydło walentynkowe.
Mydło nie zawiera oleju palmowego. Przetłuszczenie wynosi 5%. Waga mydła przed schnięciem to około 1000 gramów.
Mydło składa się z dwóch warstw, dlatego masę mydlaną dzielimy na dwie części. Do masy mydlanej, z której zrobimy dolną warstwę dodajemy sproszkowane łupiny orzecha.
Waga olejów: 700 gramów. Wymiary (silikonowej) foremki:
- 26 cm długości
- 7 cm szerokości
- 7,5 cm wysokości
Receptura:
- olej kokosowy – 245 gramów – 35%
- oliwa z oliwek – 385 gramów – 55%
- olej słonecznikowy – 70 gramów – 10%
- woda (najlepiej destylowana) – 172 gramy
- wodorotlenek sodu- 101 gramów
Dodatkowo: 1 płaska łyżka proszku z łupin orzecha włoskiego rozmieszanego w łyżce oliwy z oliwek

Zapach:
- olejek rozmarynowy – 6 gramów
- olejek z bergamotki lub cytryny – 6 gramów
- olejek tymiankowy – 3 gramy
- olejek pieprzowy – 3 gramy
Wykonanie:
Krok 1 : Odmierzamy oleje, rozpuszczamy olej kokosowy i łączymy go z olejami miękkimi
Krok 2: Przygotowujemy ług sodowy: odmierzamy wodę oraz wodorotlenek sodu i wsypujemy wodorotlenek do wody (nie na odwrót)
Krok 3: Mieszamy osobno w małym pojemniczku proszek z łupin orzecha włoskiego z łyżką oliwy z oliwek oraz odmierzamy olejki eteryczne
Krok 4: Wlewamy olejki eteryczne do olejów i wszystko lekko mieszamy
Krok 5: Wlewamy przestudzony ług sodowy do olejów. U mnie temperatura składników podczas łączenia wyniosła około 29-30 stopni. Masę mieszamy szpatułką oraz blenderem. Staramy się używać blendera tylko pulsacyjnie i mieszać nim na zmianę ze szpatułką. Uwaga: użyte olejki eteryczne mogą przyspieszać gęstnienie masy. Nie przesadzaj z blendowaniem!
Krok 6: Kiedy masa leciutko zgęstnieje dzielimy ją na dwie części. Do jednej z nich wlewamy proszek z łupin orzecha i mieszamy szpatułką do wyrównania kolorów.
Krok 7: Doprowadzamy masy do średniej gęstości (kiedy spadająca z góry kropla mydła zostawia na masie ślad) i wlewamy do formy najpierw ciemniejszą a potem jaśniejsza masę. Jak widać u mnie nie są one równe, bo nie zależało mi na tym specjalnie. Jest to zamierzony efekt.
Krok 8: Dekorujemy wierzch mydła zrobionymi wcześniej serduszkami.
Krok 9: Zamykamy foremkę lub przykrywamy ją tekturką lub folia spożywczą i zawijamy w ręcznik lub umieszczamy w ciepłym miejscu – jest duże prawdopodobieństwo, że mydło przejdzie fazę żelową
Krok 10: Odstawiamy mydło na 24-48 godzin. Po upływie tego czasu można próbować je pokroić
Pokrojone mydło odstawiamy w suche i przewiewne miejsce na 4-6 tygodni. Po tym czasie mydło jest gotowe do użycia. 🙂

Wesołego zmydlania i udanych Walentynek!