• Moje kursy
  • Moje konto
Mydłoteka
Banner
  • Strona główna
  • Blog
    • Przepisy na mydło
    • Chemia mydła
    • Zapach mydła
    • Roślinne inspiracje
    • Mydło i powidło
  • BEZPŁATNY KURS
  • DARMOWE EBOOKI
  • SKLEP
  • KONTAKT
  • 0
Przepisy na mydło

Mydło pokrzywowe z młodym jęczmieniem

by Mydłoteka 5 maja, 2019
Przejdź do przepisu Drukuj przepis
9,5K

Przepis na mydło pokrzywowe z młodym jęczmieniem w charakterze zielonego barwnika jest oparte na dużej ilości masła shea. Jest delikatne, ale może pokrywać się białym nalotem. Najlepiej zostawić go w formie kilka dni lub dobrze przykryć po pokrojeniu, żeby nie miało kontakt z powietrzem.

Jak zrobić macerat z pokrzywy

Pokrzywa to wspaniałe zioło, które często rośnie nam pod samym nosem, więc warto wykorzystać ją do zrobienia maceratu. Choć kłująca i nielubiana przez wielu, pokrzywa ma właściwości bakteriobójcze, może więc pomóc w problemach skórnych takich jak trądzik, stany zapalne, czyraki lub owrzodzenia. Odwar z korzenia pokrzywy można stosować do płukania włosów – przypisuje się mu działanie wzmacniające. Tradycyjnie pokrzywę stosowano też do zwalczania łupieżu oraz łojotoku.

mydło pokrzywowe

Pokrzywę zbieramy w suchy dzień, najlepiej w rękawicach, gdyż dotknięcie tej rośliny kończy się niezbyt przyjemnie. Wybieramy rośliny młode, zdrowe, jeszcze przed kwitnieniem. Warto uważnie oglądać rośliny, bo mogą znaleźć się na nich rozmaite pasożyty, np. mszyce. Taką roślinę lepiej zostawić w spokoju. Pokrzywy rosnące przy ruchliwych ulicach też lepiej sobie odpuścić.

Ja, po zebraniu liści, zostawiłam moje pokrzywy na 24 godziny, żeby lekko zwiędły, po czym zapakowałam je do słoika, zalałam oliwą z oliwek i wsadziłam na kilka godzin do wolnowaru. Całość wyglądała bardzo podobnie do robienia maceratu z liści i kwiatów fiołka więc po szczegółowe info odsyłam właśnie tam.

Do macerowania można użyć suszonej pokrzywy kupionej w aptece lub sklepie zielarskim.

Jak zrobić mydło pokrzywowe z młodym jęczmieniem

Mydło zawiera macerat z pokrzywy na bazie oliwy z oliwek. Nie zawiera oleju palmowego.

mydło pokrzywowe

Zielona warstwa zawdzięcza swój kolor sproszkowanemu młodemu jęczmieniowi, ale można użyć innych barwników, w tym sproszkowanej pokrzywy. Mydło ma standardowe 5% przetłuszczenia.

Jeśli robisz mydło po raz pierwszy poczytaj najpierw o sprzęcie do tego potrzebnym i bezpieczeństwie.

Polecam też mój zupełnie DARMOWY kurs „Jak zrobić domowe mydło”:

Przepis na mydło pokrzywowe

mydło pokrzywowe

Przepis na mydło pokrzywowe z młodym jęczmieniem

Drukuj
Ilość kostek: 7 Czas przygotowania: 1 godzina
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5
( 1 głosów )

Składniki

Waga tłuszczów: 500 g

Tłuszcze:

  • masło shea - 225g - 45%
  • oliwa z oliwek (macerat z pokrzywy) - 200g - 40 %
  • olej kokosowy - 50g - 10%
  • olej rycynowy - 25g - 5%

Ług:

  • woda (najlepiej destylowana)  106 g
  • wodorotlenek sodu  64 g

Dodatkowo:

  • sproszkowany młody jęczmień – 1 czubata łyżeczka oraz nieco jęczmienia do stworzenia linii dzielącej warstwy

Zapach:

  • olejek miętowy - 7g
  • olejek anyżkowy - 6g
  • olejek cytrynowy - 2g

Wykonanie

Krok 1: Przygotowujemy macerat z pokrzywy.

Krok 2: Odmierzamy olejki eteryczne i młody jęczmień.

Krok 3 : Odmierzamy tłuszcze. Następnie rozpuszczamy tłuszcze twarde i łączymy je z tłuszczami miękkimi.

Krok 4: Przygotowujemy ług sodowy: odmierzamy wodę i wodorotlenek sodu, a następnie wsypujemy wodorotlenek do wody i mieszamy aż do rozpuszczenia NaOH. W trakcie tej operacji nie nachylamy się nad naczyniem i nie wdychamy oparów wodorotlenku! Pojemnik z ługiem zostawiamy do przestudzenia, aż osiągnie pożądaną temperaturę. 

Krok 5: Wlewamy olejki eteryczne do olejów i wszystko lekko mieszamy.

Krok 6: Kiedy ług i tłuszcze osiągną podobną temperaturę, wlewamy ług sodowy do olejów, a następnie lekko mieszamy masę szpatułką (temperatura łączenia to u mnie jakieś 30-32 stopnie, ale może być nieco wyższa).

Krok 7: Mieszamy masę. Staramy się używać blendera pulsacyjnie przez kilka sekund i mieszać nim na zmianę ze szpatułką.

Krok 8: Dzielimy masę na 2 części (nie muszą być równe). Pierwszą część wylewamy do foremki i czekamy aż stężeje (nie powinna się ruszać przy przechylaniu formy)

Krok 9: Po przelaniu masy do formy, posypujemy jej wierzch sproszkowanym jęczmieniem. Polecam użyć zaparzacza do herbaty z sitkiem, aby warstwa jęczmienia była w miarę równa. W ten sposób otrzymamy cienką linię oddzielającą obie warstwy. Uwaga: nie dawaj zbyt wiele jęczmienia bo warstwy mydła będą się separować.

Krok 10: Do pozostałej masy mydlanej dodajemy łyżeczkę sproszkowanego jęczmienia i blendujemy, aż masa osiągnie konsystencję budyniu. Następnie ostrożnie wykładamy ją na warstwę czekającą w formie.

Krok 11: Formę zamykamy lub przykrywamy tekturką i zawijamy w ręcznik, aby mydło przeszło fazę żelową.

Krok 12: Odstawiamy mydło na 24-48 godzin. Po upływie tego czasu wyciągamy je z formy i kroimy a następnie przenosimy w suche i przewiewne miejsce na 4-6 tygodni aby wyschło. Po tym czasie mydło jest  gotowe do użycia.

Posypujemy masę sproszkowanym jęczmieniem, aby otworzyć linię oddzielająca obie warstwy:

mydło pokrzywowe
mydło pokrzywowe

Jak zwykle życzę Ci udanego zmydlania i samych fantastycznych mydeł!

maceratmasło sheamydło pokrzywowe
4 komentarze 5 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
Mydłoteka

Poprzedni post
Keukenhof – Holandia w tulipanowej odsłonie
Następny post
Wiosenne mydło z annatto i kolorowymi glinkami

Wpadnij też tu

Mydło walentynkowe z zatopionym serduszkiem

Przepis na mydło świąteczne z cynamonem...

4 proste i tanie przepisy na...

Delikatne mydło z maceratem z mniszka...

4 komentarze

Waleria 9 lutego, 2024 - 2:46 pm

dzień dobry, czy można w tym przepisie (jak w sumie i we wszystkich pozostałych), zamienić wodę na napar ziołowy/herbatę? Czy to zmieni proporcje pozostałych składników? dziękuję

Odpowiedz
Mydłoteka 9 lutego, 2024 - 3:33 pm

Można zmienić wodę na napar ziołowy. Nie trzeba zmieniać proporcji składników. Jedyne co może się zmienić to kolor mydła (choć nie zawsze).

Odpowiedz
Marlena 21 maja, 2023 - 6:54 am

witam, czy Masło shea ma być nierafinowane ?. Proszę o odpowiedz.

Odpowiedz
Mydłoteka 21 maja, 2023 - 6:59 am

Może być zarówno rafinowane jak i nierafinowane. Nie ma to znaczenia.

Odpowiedz

Zostaw komentarz Skasuj odpowiedź

Zachowaj moje imię, email i stronę w tej przeglądarce do następnego razu.

* Używając tego formularza zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie podanych w nim danych przez stronę Mydłoteka.

Newsletter

Zapisz się na newsletter i pobierz darmowego e-booka z wegańskimi przepisami na mydło rumiankowe, aloesowe i owsiane.

Zapoznaj się z Polityką Prywatności

Dziękuję!

Sprawdź swoją skrzynkę pocztową, folder Spam oraz folder Oferty. Zdarza się, że maile trafiają właśnie tam.

Nie zapomnij też POTWIERDZIĆ ZAPISU NA NEWSLETTER, jeśli jesteś u mnie po raz pierwszy. Bez tego nie otrzymasz e-booka.

Po potwierdzeniu zapisu e-book zostanie przesłany osobnym mailem.

O mnie

O mnie

Cześć!

Jestem Kasia i witam Cię serdecznie w mojej mydlarni. Jeśli szukasz przepisów na mydło i marzysz o robieniu własnych kolorowych i pachnących kostek, to bingo! Tutaj znajdziesz instrukcje jak zrobić mydło oraz mnóstwo moich sprawdzonych autorskich przepisów, którymi się z Tobą dzielę. Udanego mydlenia!

Tagi

fiołek glinka różowa jak zrobic mydło jak zrobić mydło solne kawa kostka szamponowa lawenda macerat macerat z fiołka macerat z nagietka masło kakaowe masło mango masło shea mleczko kokosowe mydło bez oleju palmowego mydło do włosów mydło dyniowe mydło kawowe mydło lawendowe mydło metodą na zimno mydło naturalne mydło peelingujące mydło ręcznie robione mydło solne mydło z alkanną barwierską mydło z glinką mydło z olejkiem eterycznym mydło z węglem aktywnym nagietek olej babassu oleje w mydle olejki eteryczne olej kokosowy olej konopny olej migdałowy olej rycynowy olej ryżowy olej z awokado oliwa z oliwek skórka pomarańczowa sól himalajska tarnina zioła ług sodowy żywokost

Kategorie

  • Chemia mydła
  • Mydło i powidło
  • Przepisy na mydło
  • Roślinne inspiracje
  • Uncategorized
  • Zapach mydła

kontakt

  • Email: sklep@mydloteka.pl lub mydloteka@mydloteka.pl

Ważne strony

    • Polityka prywatności
    • Regulamin sklepu
    • Kontakt

Ostatnie posty

Herbatka z forsycji – jak zmieniła kolor mydła
Mydło orzechowe na Walentynki
Mydło walentynkowe z zatopionym serduszkiem

Nowość w sklepie

Ebook: Naturalne ziołowe mydła
89,00 zł
Kurs „Wszystko o mydłach mlecznych”
379,00 zł

Problemy z mydłem? Zapisz się na listę mailingową i odbierz darmowy e-book!

Znajdziesz w nim rozwiązanie 8 najczęstszych problemów, jakie zdarzają się podczas robienia mydła.

Zapoznaj się z Polityką Prywatności

Dziękuję 🙂

Sprawdź swoją skrzynkę pocztową, folder Spam oraz folder Oferty. Zdarza się, że maile trafiają właśnie tam.

Nie zapomnij też POTWIERDZIĆ ZAPISU NA NEWSLETTER, jeśli jesteś u mnie po raz pierwszy. Bez tego nie otrzymasz e-booka.

Po potwierdzeniu zapisu e-book zostanie przesłany osobnym mailem.

2016-2025. Mydłoteka. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Facebook-f Instagram Youtube Pinterest

Używamy pliki cookie, aby zapewnić Ci najlepsze wrażenia z przeglądania, personalizować zawartość naszej witryny, analizować jej ruch i wyświetlać odpowiednie reklamy. Aby uzyskać więcej informacji, zapoznaj się z naszą polityką prywatności.


Powered by WP Full Picture

Statystyki

Chcę pomóc Ci ulepszyć tę witrynę, więc zgadzam się na zbieranie danych o moim korzystaniu z tej witryny.

Personalizacja

Chcę mieć jak najlepsze doświadczenia z korzystania z tej witryny, więc zgadzam się na zapisywanie moich wyborów, polecanie rzeczy, które mogą mi się spodobać i modyfikowanie witryny zgodnie z moimi upodobaniami

Marketing

Chcę widzieć reklamy z waszymi ofertami, kuponami i ekskluzywnymi zniżkami, a nie losowe reklamy od innych reklamodawców.

Powered by WP Full Picture

 

Mydłoteka
  • Strona główna
  • Blog
    • Przepisy na mydło
    • Chemia mydła
    • Zapach mydła
    • Roślinne inspiracje
    • Mydło i powidło
  • BEZPŁATNY KURS
  • DARMOWE EBOOKI
  • SKLEP
  • KONTAKT

Koszyk

Zamknij

Brak produktów w koszyku.

Zamknij