Balsam różany w kostce, to świetny kosmetyk dla spragnionej nawilżenia, suchej skóry. Masełko kakaowe ulży popękanym piętom, dłoniom, łokciom i kolanom, a balsam ma tę zaletę, że można go przechowywać nawet kilka miesięcy, z racji tego, że nie zawiera dodatku wody.
Do zrobienia balsamu użyłam płatków róży pomarszczonej (Rosa rugosa), która w Polsce jest uznawana za gatunek inwazyjny. Reputację ma więc fatalną, ale z drugiej strony, kto potrafi żyć bez pączków i rogalików z różą niech pierwszy rzuci kamień. 😊 Jeżeli nie masz dostępu do tego gatunku róży, możesz wykorzystać płatki róż ogrodowych.
Jak zrobić balsam różany w kostce
Składniki:
- 25 gramów maceratu z róży na bazie oleju ryżowego*
- 22 gramy masełka kakaowego
- 14 gramów wosku pszczelego w pastylkach
- 3-4 krople olejku eterycznego (np. z drzewa różanego, geraniowego lub Twojego ulubionego olejku)
- 1/4 łyżeczki różowej glinki dla nadania koloru (opcjonalnie)
Oraz: rondel, naczynie żaroodporne (słoik lub metalowy garnuszek), foremka (najlepiej do małych czekoladek, chyba, że wolisz zrobić większe kostki)
Wykonanie:
Krok 1: Płatki róży (około 1 garści) zbierz w suchy, pogodny dzień, umieść na papierze do pieczenia i zostaw do przeschnięcia na około 24 godziny. Po upływie tego czasu, włóż różę do czystego (wyparzonego) słoiczka i zalej olejem ryżowym (lub innym). Do zrobienia balsamu potrzebne będzie 25 gramów oleju, ale możesz zalać płatki większą ilością i przeznaczyć macerat na inne kosmetyki. Słoik umieść w rondlu z ciepłą wodą i podgrzewaj na małym ogniu około pół godziny. W tym celu możesz również wykorzystać wolnowar. Następnie wyjmij słoik z wody i oddziel płatki i olej za pomocą sitka lub gazy.
Krok 2: Macerat z róży, wosk pszczeli i masło kakaowe przełóż do metalowego garnuszka lub innego żaroodpornego pojemnika. Następnie umieść go w rondlu z ciepłą wodą i podgrzewaj aż wosk i masło kakaowe się roztopią.
Krok 3: Po roztopieniu wszystkich składników, wyciągnij słoik i lekko przestudź mieszankę, po czym dodaj olejek eteryczny i różową glinkę i dobrze rozmieszaj (są to kroki opcjonalne).
Krok 4: Przelej wszystko do foremki i zostaw na około 30-60 minut do zastygnięcia. Po tym czasie balsam powinien być gotowy do użycia.
*olej ryżowy można zastąpić olejem ze słodkich migdałów, olejem słonecznikowy lub innym ulubionym olejem
Przepis pochodzi ze strony The Nerdy Farmwife i został przeze mnie nieznacznie zmodyfikowany.
2 komentarze
czekam aż róża zakwitnie…a jak długo taki balsam nadaje się do użycia po zrobieniu?
Do około pół roku.