Mydłoteka
  • Strona główna
  • Przepisy na mydło
  • Ogólnie o mydle
    • Jak zrobić mydło
    • Z czego zrobić mydło
  • O mnie
Mydłoteka
Przepisy i pomysły na mydło
  • Strona główna
  • Przepisy na mydło
  • Ogólnie o mydle
    • Jak zrobić mydło
    • Z czego zrobić mydło
  • O mnie
Jak zrobić mydło

5 przydatnych wskazówek jak dodawać rośliny, owoce i warzywa do mydła

by Mydłoteka 30 kwietnia, 2017
30 kwietnia, 2017 0 comment

Pamiętam, kiedy na samym początku mojej przygody z mydłem zachłysnęłam się faktem, że mydło można zrobić z dodatkiem tak wielu rzeczy. Zamiast kupić jakąś nudną, chemicznie pachnącą kostkę mydła za złotówkę z supermarketu, mogę stworzyć sobie fantastyczny kosmetyk na bazie zawartości mojej lodówki. Tak wiele składników, które mamy w kuchni może służyć w mydle za barwniki, wzmacniacze piany, czy nawet nawilżacze.

Różne warzywa, rośliny czy nawet owoce w mydle mogą się świetnie sprawdzić, warto jednak wiedzieć czego z nimi nie robić. Jeśli zastanawiacie się czasem czy są jakieś zasady, mówiące jak dodawać rośliny, owoce i warzywa do mydła, to ten post na pewno wam się przyda.

Warzywa, rośliny i owoce w mydle- 5 przydatnych wskazówek jak je dodawać:

Wysusz skórkę z cytrusów jeśli chcesz uniknąć pleśni.

Uwielbiam dodawać startą skórkę z cytrusów do mydła. Nie tylko ślicznie wygląda, ale też ma też delikatne działanie złuszczające.

Z powodzeniem dodaję świeżą, nieprzesuszoną skórkę z cytrusów do mydła i nigdy nie zdarzyło mi się zaobserwować pleśni, ale zgłębiając temat znalazłam sporo mydlarzy narzekających właśnie na ten problem. Świeżo starta skórka może zawierać zbyt dużo wilgoci, a wilgoć niestety ułatwia rozwój pleśni. Dlatego jeśli zastanawiasz się skąd ta pleśń w Twoim mydle ze skórką cytrynową, następnym razem zostaw ją do przesuszenia na kilka dni.

jak jak dodawać rośliny, owoce i warzywa do mydła

Dodawaj do mydła zaparzone fusy, a nie świeżo zmieloną kawę.

Jest jeden prosty powód dlaczego warto to robić – mydło z dodatkiem fusów nie będzie plamić i farbować. Zaparzone fusy oddały już swój kolor i esencję naparowi, więc jeśli dodasz je do mydła pozostaną neutralne i nie spowodują, że mydło zabarwi Ci umywalkę bądź ubranie na brązowo.Fusy polecam też przesuszyć przed dodaniem do masy mydlanej.

Warto dać im dzień bądź dwa na przeschnięcie, w ten sposób unikamy gromadzenia się nadmiernej wilgoci w mydle. Mydło z dodatkiem suchych fusów jest delikatniejsze od tego robionego na mokrych drobinkach kawy wyciągniętych prosto z naparu. Może to moje subiektywne odczucie, ale tak jest 🙂

jak jak dodawać rośliny, owoce i warzywa do mydła

Jeśli robisz mydło na bazie soków owocowych, postaw na niską temperaturę.

Soki owocowe mogą zawierać sporo cukru, który może zostać spalony przez ług w procesie zmydlania. Cukier podnosi też temperaturę mydła, jeśli jest go dużo (na przykład kiedy robimy mydło z dodatkiem miodu) saponifikacja może czasem przebiegać zbyt gwałtownie. Dlatego przed zrobieniem mydła warto schłodzić sok w lodówce, bądź rozcieńczyć go wodą.

Nie dodawaj delikatnych, suszonych płatków kwiatów bezpośrednio do mydła.

Jedną z niewielu roślin, która przetrzyma coś takiego bez uszczerbku na wyglądzie, jest suszony nagietek. Większość, jak na przykład płatki róży czy lawendy, zbrązowieje w mydle.

Lepszym sposobem jest wciśnięcie płatków bądź suszonych pączków kwiatów w mydło zaraz po tym jak przeszło fazę żelową. Czyli jakieś 2-3 godziny (lub później, w zależności od warunków zewnętrznych) po wlaniu masy mydlanej do foremki.

Cała operacja polega na tym, żeby odkryć mydło i delikatnie wcisnąć wybrane (suszone) płatki kwiatów. Mydło warto zostawić odkryte, żeby wydobywające się ciepło nie spaliło całkiem płatków. Bywa, że te części płatków, które stykają się z mydłem niestety brązowieją. Niektórzy mydlarze czekają aż mydło przejdzie saponifikację i przeschnie i dopiero wtedy przymocowują płatki kwiatów na przkład przy pomocy roztopionego wosku.

jak jak dodawać rośliny, owoce i warzywa do mydła

Jeśli chcesz zrobić dekoracyjne mydło i wykorzystać do tego płatki kwiatów, lepiej dać je na wierzch mydła. Mimo, że nagietek jest odporny i zachowuje swój pomarańczowy kolor, większość płatków innych kwiatów brązowieje podczas saponifikacji.

Jeśli robisz mydło z dodatkiem miąższu warzywnego bądź owocowego rozdrobnij go tak, by uzyskać jednolitą masę.

Warzywa i owoce w mydle w większych kawałkach to gwarancja pleśni. Ja dodaje miąższ warzywny bądź owocowy po rozmieszaniu ługu i olejów czyli w fazie rzadkiego budyniu. Niektóre warzywa bądź owoce mogą zawierać dużo wody, co może wpływać na twardość mydła i długość suszenia. Ogórek, na przykład, zblendowany w całości ma bardzo rzadką konsystencję, właściwie jest to postać płynna. W takim przypadku można zmniejszyć ilość wody w przepisie i zastąpić ją tą samą ilością pulpy/soku warzywnego.
Owoce i warzywa mniej zasobne w wodę, są bardziej zwarte i trudniej je rozdrobnić (dynia, mango). Trzeba mocno pilnować, żeby nie zostały gdzieś nieroztarte kawałki miąższu. Można po zblendowaniu, przetrzeć wszystko przez sitko dla większej pewności.

jak jak dodawać rośliny, owoce i warzywa do mydła

Zmiksowany ogórek w postaci płynnej.

fusy z kawyjak zrobic mydłokawaowocepleśń w mydlepłatki kwiatówskórka cytrynowaskórka pomarańczowawarzywa
0 comment
0
FacebookPinterestEmail
Mydłoteka

previous post
Przepis na mydło z fioletową glinką brazylijską i maceratem z fiołków
next post
Delikatne mydło z maceratem z mniszka lekarskiego

Wpadnij też tu

Jak posprzątać po zrobieniu mydła

17 lipca, 2018

Mydło do włosów – tak czy nie?

9 lutego, 2018

Mydlane wpadki, czyli jak nie zrobiłam niebieskiego mydła

17 października, 2017

Mydło solne, czyli spa w domu

11 sierpnia, 2017

Jakie stężenie ługu, ile wody czyli jak stworzyć...

17 czerwca, 2017

Po co mydlarzowi wolnowar?

30 marca, 2017

Jak zrobić mydło metodą na zimno

24 września, 2016

Czy robienie mydła jest bezpieczne

29 sierpnia, 2016

Jak zrobić mydło w domu I. Sprzęt.

24 lipca, 2016

Obserwuj mnie

Facebook

O mnie

O mnie

Cześć!

Jestem Kasia i witam Cię serdecznie w mojej mydlarni. Jeśli szukasz przepisów na mydło i marzysz o robieniu własnych kolorowych i pachnących kostek, to bingo! Tutaj znajdziesz instrukcje jak zrobić mydło oraz mnóstwo moich sprawdzonych autorskich przepisów, którymi się z Tobą dzielę. Udanego mydlenia!

Archiwa

  • Maj 2019
  • Kwiecień 2019
  • Marzec 2019
  • Grudzień 2018
  • Listopad 2018
  • Październik 2018
  • Wrzesień 2018
  • Sierpień 2018
  • Lipiec 2018
  • Maj 2018
  • Kwiecień 2018
  • Marzec 2018
  • Luty 2018
  • Grudzień 2017
  • Listopad 2017
  • Październik 2017
  • Wrzesień 2017
  • Sierpień 2017
  • Lipiec 2017
  • Czerwiec 2017
  • Maj 2017
  • Kwiecień 2017
  • Marzec 2017
  • Luty 2017
  • Styczeń 2017
  • Wrzesień 2016
  • Sierpień 2016
  • Lipiec 2016

Tagi

co w mydłach piszczy fiołek glinka różowa jak zrobic mydło jak zrobić mydło solne kawa kostka szamponowa lawenda macerat macerat z fiołka macerat z nagietka masło kakaowe masło mango masło shea mleczko kokosowe mydlinki mydło bez oleju palmowego mydło do włosów mydło kawowe mydło lawendowe mydło metodą na zimno mydło naturalne mydło na zimno mydło peelingujące mydło ręcznie robione mydło solne mydło z alkanną barwierską mydło z glinką mydło z olejkiem eterycznym olej babassu oleje w mydle olejki eteryczne olej kokosowy olej konopny olej migdałowy olej rycynowy olej ryżowy olej z awokado oliwa z oliwek przydatne linki skórka pomarańczowa sól himalajska tarnina zioła żywokost

Strony

  • O mnie
  • O stronie
  • Polityka prywatności oraz Cookies
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

@2018 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.