Chcesz wiedzieć jak naturalnie barwić domowe mydło? Zastanawiasz się które zioła, glinki, owoce, czy warzywa dadzą Ci pożądany kolor mydle, a na których możesz się zawieść? Jeśli tak, zapraszam do lektury. 🙂
Warto pamiętać, że nie wszystkie naturalne barwniki zachowują się w mydle stabilnie. Bardzo duża część blaknie, blednie, bądź częściowo zmienia kolor. Często dzieje się tak w przypadku barwników botanicznych, na przykład ziół, sproszkowanych liści, itp. Z tego też powodu, uzyskanie pięknej, stabilnej zieleni przy użyciu naturalnych składników jest dość trudne bo duża część z nich, mimo obiecujących początków, brązowieje z upływem czasu.
Często dzieje się tak, że początkowy kolor barwnika, pod wpływem ługu zmienia się nie do poznania. Jeśli wydaje Ci się, że uda Ci się zrobić różowo-fioletowe mydło z soku z buraków, bądź jagód bzu czarnego, to nie mam dla Ciebie dobrych wieści. Otrzymasz mydło w odcieniach brązu.
Ale są też świetne naturalne barwniki, które naprawdę pozwalają zrobić piękne mydła. Stosunkowo stabilne są naturalne glinki i węgiel aktywny. Z powodzeniem możesz też liczyć na sok marchewkowy, nagietek, młody jęczmień, czy pure z dyni.
Poniżej znajdziesz rozpiskę poszczególnych barwników z podziałem na kolory.
Czerń i szarość
- węgiel aktywny (głęboka czerń – około 0,5 łyżki stołowej na 500 gramów olejów)
- węgiel aktywny (odcienie szarości – od 1/10 łyżeczki na 500 gramów olejów)
- odwar z korzenia łopianu
Ciemny brąz
- kakao
- napar z kawy
- owoc dzikiej róży (sproszkowany)
- cynamon (uwaga: może podrażniać skórę!)
- korzeń żywokostu (odwar oraz sproszkowany korzeń)
- łupiny orzecha włoskiego (proszek)
- borowina
- kora wierzby (odwar z korzenia barwi mydło na ciemny brąz)
- dziegieć brzozowy
Beż i jasny brąz
- glinka rhassoul
- mleko kozie i krowie
- mleczko owsiane
- pulpa z awokado
- odwar z korzenia mydlnicy
- zielona herbata
- napar z kwiatu lipy
Zieleń
- zielona glinka montmorillonite
- macerat ze sproszkowanej herbaty matcha
- spirulina
- chlorella
- sproszkowany młody jęczmień
- proszek moringa (odcień khaki)
- tymianek (macerat i sproszkowany tymianek nadają mydłu odcień khaki)
- henna zielona
- sproszkowany szpinak
- pure z ogórka ze skórką (bardzo delikatny, pastelowy zielony)
Żółć i pomarańcz
- sok marchewkowy
- macerat z mniszka (jasny żółty)
- złota i żółta glinka
- pure z dyni
- kurkuma
- sproszkowana skórka z pomarańczy i cytryny
- annato (proszek i macerat z nasion)
- słodka papryka (sproszkowana papryka dodana do masy mydlanej barwi mydło na pomarańczowy kolor)
- pure/passata z pomidorów
- nagietek (macerat, herbatka z płatków i sproszkowane płatki nadają mydłu delikatnie pomarańczowy odcień)
- olej z rokitnika
Czerwień
- czerwona glinka
- rabarbar himalajski (macerat z korzenia)
- passata pomidorowa + sproszkowana słodka papryka (ceglasta czerwień)
Róż
- różowa glinka
- marzana barwierska (proszek)
- marzana sercolistna (manjishta)
- kobylak (macerat z korzenia)
- rabarbar himalajski (macerat z korzenia, mocny róż, wpadający w czerwień)
- rdestowiec japoński (macerat z korzenia)
- różowa sól himalajska
Fiolet
- fioletowa glinka brazylijska
- alkanna barwierska (macerat i proszek)
- czarna sól himalajska
Niebieski
- indygo (proszek)
Biel
- olej kokosowy bez żadnych dodatków
- biała glinka kaolinowa
Wesołego zmydlania i samych udanych mydeł!