W poprzednim wpisie blogowym pojawił się przepis na macerat z kwiatu akacji, który można wykorzystać jako olejek do masażu bądź zrobić z niego mydło. Na jego bazie polecam też zrobić tłusty, domowy krem z miodem i akacją oraz masłem shea i woskiem pszczelim. Krem świetnie nadaje się do nawilżenia łokci, kolan, suchych rąk, a nawet twarzy, zwłaszcza jeśli masz suchą skórę i dobrze tolerujesz kremy o tłustej konsystencji.
Inspiracją był przepis na krem rumiankowo-miodowy z książki Jan Berry, którą gorąco polecam, jeśli lubisz robić domowe kosmetyki.
Jak zrobić domowy krem z miodem i akacją
Składniki:
- 60 gramów maceratu z akacji na bazie oleju ze słodkich migdałów*
- 30 gramów masła shea
- 14 gramów wosku pszczelego w pastylkach
- 50 gramów ciepłej wody
- 1 łyżeczka miodu
- 3 krople olejku eterycznego (np. z drzewa różanego, lawendowego lub Twojego ulubionego olejku)
Oraz: mikser ręczny, termometr, rondel, naczynie żaroodporne, słoiczek do przechowywania kremu
Wykonanie:
Krok 1: Przełóż macerat z akacji, wosk pszczeli i masło shea do metalowego garnuszka lub innego żaroodpornego pojemnika. Następnie umieść go w rondlu z ciepłą wodą i podgrzewaj aż wosk i masło shea się roztopią:
Krok 2: Przelej rozpuszczone składki do miski lub pojemnika w którym będziesz miksować krem i zostaw aby ostygły do 30-35 stopni Celsjusza. Mieszanka będzie robiła się dość gęsta.
Krok 3: W tym czasie całkowicie rozpuść miód w ciepłej wodzie i odstaw go na bok.
Krok 4: Kiedy mieszanka tłuszczów ostygnie do temperatury ok. 30-35 stopni, sprawdź temperaturę wody z miodem. Tak tłuszcze, jak i woda podczas mieszania powinny być w zbliżonych temperaturach. W przeciwnym razie emulsyfikacja może się nie udać. Jeśli woda z miodem zbytnio ostygła, wsadź ja do rondla z ciepłą wodą i pozwól jej się ogrzać do pożądanej temperatury.
Krok 5: Powoli wlewaj wodę z miodem do tłuszczów, nieustannie miksując. Powinno zająć to około minuty. Następnie nadal miksuj mieszankę przez około 5 minut. Na tym etapie możesz też dodać ulubiony olejek eteryczny, bądź pominąć ten krok.
Krok 6: Przełóż zrobiony krem do czystego słoiczka i zużyj w przeciągu 2 tygodni. Najlepiej trzymaj krem w lodówce, będzie wtedy twardszy, ale dłużej zachowa świeżość.
*olej ze słodkich migdałów można zastąpić olejem słonecznikowy lub innym ulubionym olejem