„Pyszne” mydło z dynią i kakao to dwuwarstwowe mydło z pure z dyni, które zrobiłam w foremce do ciastek. Wygląda super, dobrze się pieni i fajnie współpracuje podczas robienia warstw. Jesienne mydło dyniowe to sezonowy must have, więc bierzemy się do roboty!
Jak zrobić mydło z dynią i kakao:
Mydło nie zawiera oleju palmowego. Przetłuszczenie wynosi 5%. Waga mydła przed schnięciem to około 1500 gramów.
Mydło składa się z dwóch warstw, dlatego masę mydlaną dzielimy na dwie części (a nawet 3 jeśli masz ochotę ozdobić wierzch mydła). Do masy mydlanej, z której zrobimy dolną warstwę dodajemy kakao, zaś do górnej warstwy dodajemy pure z dyni. Opcjonalnie można wydzielić też niewielką ilość masy na ozdobienie wierzchu mydła.
Waga olejów: 1000 gramów. Wymiary (silikonowej) foremki:
Jeśli robisz mydło po raz pierwszy poczytaj najpierw o sprzęcie do tego potrzebnym i bezpieczeństwie.
Polecam też mój zupełnie DARMOWY kurs „Jak zrobić domowe mydło”:
Przepis na mydło z dynią i kakao
Gotowe pure z dyni Hokkaido
Niewielką ilość masy mydlanej można wydzielić i użyć do ozdobienia wierzchu mydła
Dwie warstwy, kakaowa i dyniowa:
Gotowe kostki;
Wesołego zmydlania!