• Moje kursy
  • Moje konto
Mydłoteka
Banner
  • Strona główna
  • Blog
    • Przepisy na mydło
    • Chemia mydła
    • Zapach mydła
    • Roślinne inspiracje
    • Mydło i powidło
  • BEZPŁATNY KURS
  • DARMOWE EBOOKI
  • SKLEP
  • KONTAKT
  • 0
Roślinne inspiracje

Jak zrobić macerat z alkanny barwierskiej

by Mydłoteka 22 stycznia, 2017
3,K
alkanna

Te bordowo – brązowe płatki przypominające korę drzewa to korzeń alkanny barwierskiej zwanej też czerwienicą. Jest to roślina z rodziny ogórecznikowatych, która występuje dość powszechnie na południu Europy.

Jak sama nazwa wskazuje roślina przeznaczona była (i wciąż jest) do barwienia i farbowania rozmaitych rzeczy, głównie tkanin. Alkanna zawiera bowiem barwnik zwany czerwienią alkannową.

W medycynie ludowej przy pomocy alkanny łagodzono choroby skórne. Wykorzystywano ją także w kosmetykach. Starożytne Rzymianki i Greczynki używały szminek i różów barwionych właśnie alkanną.

Alkannę można też z powodzeniem stosować do barwienia mydła. Jak to wygląda w praktyce możesz zobaczyć w moim poście o fioletowym mydle z alkanną. Jeśli nie chcesz używać ultramaryny czy też innych pigmentów kosmetycznych i wolisz zabawę ziołami i roślinami, to właśnie dzięki alkannie uzyskasz mydła w naturalnych, lekko ziemistych fioletach.

Uwaga: macerat z alkanny barwierskiej ma piękny buraczkowy, lekko wpadający w czerwień kolor, natomiast pod wpływem wodorotlenku sodu kolor ten zmienia się na niebieskawy bądź fioletowy (w zależności od stężenia barwnika i ilości maceratu jaką dodajemy do mydła). Mydło wyjdzie więc niebiesko-szare bądź fioletowe a niekoniecznie ciemnoróżowe. Natomiast jeśli chcesz użyć maceratu do zrobienia balsamu bądź masełka do ciała, to kolor nie ulegnie tak radykalnej zmianie. Jak to wychodzi polecam sprawdzić na blogu mydlarni Tuli, której wpis o alkannie również jest bardzo ciekawy.

Jak zrobić macerat z alkanny barwierskiej

Przede wszystkim potrzebna jest alkanna. 🙂 Ja nie spotkałam jej w żadnym miejscowym sklepie zielarskim dlatego kupuję ją przez internet. Można ją kupić na Allegro, w sklepach internetowych lub tu. Kiedy już mamy alkannę możemy przystąpić do robienia maceratu.

Alkanna kiepsko uwalnia barwnik do wody, dlatego macerat robimy na oleju. Oleje jakich używa się do maceratów mogą być różne, ale ważne by miały długą datę przydatności i były jak najlepszej jakości. Dobrymi olejami do macerowania ziół zwłaszcza z przeznaczeniem do wykorzystania w mydle są oliwa z oliwek, olej migdałowy, olej ryżowy, olej słonecznikowy. Ja zazwyczaj używam oliwy z oliwek, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żebyś użyła innego oleju. Po skompletowaniu odpowiednich składników przystępujemy do działania:

1. Dokładnie myjemy półlitrowy słoik (dobrze jest wyparzyć słoik wrzątkiem).

2. W słoiku umieszczamy 3-4 łyżki korzenia alkanny barwierskiej. Najczęstsze proporcje to 1-2 łyżki stołowe alkanny na około 100-150 gramów oleju.

    Jak zrobić macerat z alkanny barwierskiej

    3. Korzeń alkanny zalewamy 350 gramami oliwy z oliwek.

    alkanna barwierska macerat

    4. Zamykamy słoik i umieszczamy go w garnku z ciepłą, ale nie bardzo gorącą wodą. Ja przy pomocy termometru pilnuję, żeby temperatura wody oscylowała w granicach 50 – 60 stopni. Pod wpływem ciepła alkanna powinna lepiej uwolnić barwnik. Włókna korzenia miękną i barwnik skuteczniej przenika do oleju.

    Kiedy temperatura wody lekko spadnie, stawiamy garnek na gazie i delikatnie podgrzewamy. Powtarzamy tę procedurę kilka razy w ciągu godziny lub dłużej. Mnie zazwyczaj wystarczy godzina, ale jeśli mydło na bazie takiego maceratu wyjdzie szaro-bure to znaczy, że macerat był za mało intensywny i pewnie trzeba podgrzewać go dłużej.

    Można też zostawić macerat w wolnowarze na kilka godzin. Świetnie nadaje się do macerowania wszelkich olejów. Polecam.

    macerat podczas ogrzewania

    5. Wyjmujemy słoik z wody i odstawiamy na 2-3 dni, żeby jeszcze więcej barwnika się uwolniło i olej nabrał wyrazistego koloru. Warto potrząsnąć słoikiem kilka razy w ciągu dnia.

    Po tym czasie macerat z alkanny jest gotowy i możemy dodawać go do mydła. Oczywiście trzeba go jeszcze przecedzić. Można do tego użyć gazy bądź filtrów do kawy lub też sitka o bardzo drobnych oczkach.

    Jak obchodzić się z maceratem po zrobieniu

    Macerat powinno się w miarę szybko zużyć, żeby się nie zepsuł (alkanna jest surowcem suchym i taki macerat wytrzyma dłużej niż robiony z surowca świeżego). Macerat można też zrobić na zimno, bez podgrzewania oleju. Po zalaniu alkanny oliwą odstawiamy ją na 3-6 tygodni. Niektórzy zalecają wystawienie maceratu na słońce, ale ja nie jestem wielką entuzjastką tego pomysłu w przypadku oliwy.

    Oliwa, podobnie jak dużo innych olejów, nie lubi słońca. Dlatego, jeśli robię macerat na zimno na bazie oliwy, przechowuję go raczej w temperaturze pokojowej, w ciemnym miejscu i nie wystawiam bezpośrednio na słońce. Dobrym pomysłem jest wsadzenie słoika z maceratem do ciemnej torby papierowej i wstawienie go na parapet w takim właśnie kubraczku.

    Ponieważ często robię mydło, to zazwyczaj zużywam macerat w ciągu tygodnia. Ale oczywiście macerat nie zepsuje się po tygodniu czy dwóch od zrobienia go. Ja zużywam macerat szybko, bo lubię mydła robione z jak najlepszej jakości składników.

    Macerat spokojnie można przechowywać w lodówce kilka tygodni a nawet miesięcy, najlepiej w ciemnej butelce bądź ciemnym słoiku. Większość maceratów jest w stanie przetrwać około roku. Trzeba tylko pilnować, żeby się nie zagapić i nie zostawić takiego maceratu za długo w czeluściach lodówki. Zepsuty macerat łatwo poznać po zapachu – jest nieprzyjemny i kwaśny, a olej często mętnieje w temperaturze pokojowej.

    Bibliografia:

    • rozanski.li/3325/czerwienica-barwierska-alkanna-tinctoria-linne-tausch-jako-skladnik-dawnych-lekw-i-kosmetykw/
    • https://en.wikipedia.org/wiki/Alkanna_tinctoria
    alkanna barwierskamaceratmydło z alkanną barwierską
    0 Komentarze 1 FacebookTwitterPinterestThreadsBlueskyEmail
    Mydłoteka

    Poprzedni post
    Z czego robi się mydło, czyli wszystko o tłuszczach
    Następny post
    Jak zrobić mydło lawendowe z alkanną barwierską

    Wpadnij też tu

    30 najpiękniejszych cytatów dla mydlarek kochających...

    Jak zrobić maść z żywokostu na...

    Szybki macerat z kwiatów czarnego bzu

    Dodatki do mydła, czyli jak wykorzystać...

    Zostaw komentarz Skasuj odpowiedź

    Zachowaj moje imię, email i stronę w tej przeglądarce do następnego razu.

    * Używając tego formularza zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie podanych w nim danych przez stronę Mydłoteka.

    Newsletter

    Zapisz się na newsletter i pobierz darmowego e-booka z wegańskimi przepisami na mydło rumiankowe, aloesowe i owsiane.

    Zapoznaj się z Polityką Prywatności

    Dziękuję!

    Sprawdź swoją skrzynkę pocztową, folder Spam oraz folder Oferty. Zdarza się, że maile trafiają właśnie tam.

    Nie zapomnij też POTWIERDZIĆ ZAPISU NA NEWSLETTER, jeśli jesteś u mnie po raz pierwszy. Bez tego nie otrzymasz e-booka.

    Po potwierdzeniu zapisu e-book zostanie przesłany osobnym mailem.

    O mnie

    O mnie

    Cześć!

    Jestem Kasia i witam Cię serdecznie w mojej mydlarni. Jeśli szukasz przepisów na mydło i marzysz o robieniu własnych kolorowych i pachnących kostek, to bingo! Tutaj znajdziesz instrukcje jak zrobić mydło oraz mnóstwo moich sprawdzonych autorskich przepisów, którymi się z Tobą dzielę. Udanego mydlenia!

    Tagi

    fiołek glinka różowa jak zrobic mydło jak zrobić mydło solne kawa kostka szamponowa lawenda macerat macerat z fiołka macerat z nagietka masło kakaowe masło mango masło shea mleczko kokosowe mydło bez oleju palmowego mydło do włosów mydło dyniowe mydło kawowe mydło lawendowe mydło metodą na zimno mydło naturalne mydło peelingujące mydło ręcznie robione mydło solne mydło z alkanną barwierską mydło z glinką mydło z olejkiem eterycznym mydło z węglem aktywnym nagietek olej babassu oleje w mydle olejki eteryczne olej kokosowy olej konopny olej migdałowy olej rycynowy olej ryżowy olej z awokado oliwa z oliwek skórka pomarańczowa sól himalajska tarnina zioła ług sodowy żywokost

    Kategorie

    • Chemia mydła
    • Mydło i powidło
    • Przepisy na mydło
    • Roślinne inspiracje
    • Uncategorized
    • Zapach mydła

    kontakt

    • Email: sklep@mydloteka.pl lub mydloteka@mydloteka.pl

    Ważne strony

      • Polityka prywatności
      • Regulamin sklepu
      • Kontakt

    Ostatnie posty

    Herbatka z forsycji – jak zmieniła kolor mydła
    Mydło orzechowe na Walentynki
    Mydło walentynkowe z zatopionym serduszkiem

    Nowość w sklepie

    Ebook: Naturalne ziołowe mydła
    89,00 zł
    Kurs „Wszystko o mydłach mlecznych”
    379,00 zł

    Problemy z mydłem? Zapisz się na listę mailingową i odbierz darmowy e-book!

    Znajdziesz w nim rozwiązanie 8 najczęstszych problemów, jakie zdarzają się podczas robienia mydła.

    Zapoznaj się z Polityką Prywatności

    Dziękuję 🙂

    Sprawdź swoją skrzynkę pocztową, folder Spam oraz folder Oferty. Zdarza się, że maile trafiają właśnie tam.

    Nie zapomnij też POTWIERDZIĆ ZAPISU NA NEWSLETTER, jeśli jesteś u mnie po raz pierwszy. Bez tego nie otrzymasz e-booka.

    Po potwierdzeniu zapisu e-book zostanie przesłany osobnym mailem.

    2016-2025. Mydłoteka. Wszelkie prawa zastrzeżone.

    Facebook-f Instagram Youtube Pinterest

    Używamy pliki cookie, aby zapewnić Ci najlepsze wrażenia z przeglądania, personalizować zawartość naszej witryny, analizować jej ruch i wyświetlać odpowiednie reklamy. Aby uzyskać więcej informacji, zapoznaj się z naszą polityką prywatności.


    Powered by WP Full Picture

    Statystyki

    Chcę pomóc Ci ulepszyć tę witrynę, więc zgadzam się na zbieranie danych o moim korzystaniu z tej witryny.

    Personalizacja

    Chcę mieć jak najlepsze doświadczenia z korzystania z tej witryny, więc zgadzam się na zapisywanie moich wyborów, polecanie rzeczy, które mogą mi się spodobać i modyfikowanie witryny zgodnie z moimi upodobaniami

    Marketing

    Chcę widzieć reklamy z waszymi ofertami, kuponami i ekskluzywnymi zniżkami, a nie losowe reklamy od innych reklamodawców.

    Powered by WP Full Picture

     

    Mydłoteka
    • Strona główna
    • Blog
      • Przepisy na mydło
      • Chemia mydła
      • Zapach mydła
      • Roślinne inspiracje
      • Mydło i powidło
    • BEZPŁATNY KURS
    • DARMOWE EBOOKI
    • SKLEP
    • KONTAKT

    Koszyk

    Zamknij

    Brak produktów w koszyku.

    Zamknij