Swego czasu pewna znana firma reklamowała swoje mydła sloganem „podaruj sobie odrobinę luksusu”. Analizując skład ich mydeł ciężko mi się było tego luksusu dopatrzyć, ale co tam. Kto bogatemu zabroni? 🙂 Za to ja postanowiłam wprowadzić w życie ich slogan i zachęcić Cię, żebyś też podarowała sobie odrobinę luksusu i zrobiła fantastyczne, delikatne mydło kawowe.
Mydło powstało na bazie naparu z kawy i zawiera pokaźną ilość masła kakaowego. Luksus pełną gębą, bo nierafinowane masło kakaowe jest cudowne, odżywcze i pachnie tak, że ma się je ochotę zjeść.
Celowo nie dodałam do tego mydła olejków eterycznych, ponieważ zapach masełka kakaowego jest często lekko wyczuwalny w mydle, jeśli dodamy go trochę powyżej 15 procent. Zapach kawy, niestety, jest raczej niewyczuwalny, więc jeśli jesteś fanką aromatu kawowego nie pozostaje nic innego jak tylko zakupić kawowy olejek zapachowy.
Istnieje też kawowy olejek eteryczny lub absolut kawowy dla ortodoksyjnych zwolenników naturalnych klimatów. W przypadku tego mydła wolę jednak nie kombinować z zapachami, a postawić na dobrej jakości masło kakaowe. Nie wiem, zresztą jak absolut zachowuje się w mydle i czy wygrywa starcie z ługiem.
Jak zrobić mydło kawowe z masłem kakaowym:
W poniższej recepturze wodę destylowaną zastąpiłam kawą. Zaparzyłam ją potrójnie, dzięki czemu mydło nabrało pięknego, brązowego koloru. Można też posypać mydło z wierzchu zmieloną kawą tuż po wylaniu masy do formy. Ale uwaga: nie jest to przepis na peelingujące mydło kawowe, więc nie dodałam zmielonej kawy do masy mydlanej.
Mydło ma 6 procentowe przetłuszczenie, co oznacza, że 6 procent olejów w mydle pozostaje niezmydlone. Dzięki temu mydło jest delikatne i nie wysusza skóry tak, jak agresywne środki myjące. Z podanego przepisu wychodzi około 6-7 kostek mydła (po około 100 gramów na kostkę).
Mydło zawiera sporo, bo aż 40 procent oliwy, olej ze słodkich migdałów i zero oleju palmowego. Proporcje olejów miękkich i twardych to 50% do 50% więc po wyjęciu z foremki mydło może być nieco miękkie. Ale spokojnie, daj mu poleżakować 8-10 tygodni (lub dłużej) a stwardnieje i będzie rewelacyjne.
Trzeba tylko uważać przy krojeniu, żeby go nie zmiażdżyć. Jeżeli Ci się nie spieszy, zostaw mydło w foremce na dzień lub dwa dłużej i dopiero potem wyciągnij i pokrój. Dzięki temu będzie twardsze i łatwiejsze do wyjęcia.
Jeśli robisz mydło po raz pierwszy poczytaj najpierw o sprzęcie do tego potrzebnym i bezpieczeństwie.
Polecam też mój zupełnie DARMOWY kurs „Jak zrobić domowe mydło”:
Przepis na mydło kawowe
Mydło kawowe z dodatkiem masła kakaowego to jedno z moich ulubionych mydeł, jest delikatne, odżywcze, pachnie ślicznie czekoladą. Oczywiście zapach masła kakaowego w mydle jest bardzo delikatny, ale dla mnie jest jak najbardziej wyczuwalny.
Jeżeli masz ochotę na bardziej intensywne doznania możesz pokombinować ze składnikami i zwiększyć ilość masła kakaowego na przykład do 25-30 procent. Zachęcam do eksperymentów w programie SoapCalc i dzielenia się wnioskami.
4 komentarze
olej kokosowy i masło kakaowe rafinowane?
Tak, wszystko może być rafinowane.
czy można olej że słodkich migdałów zastąpić innym olejem?
Tak, tylko trzeba recepturę ponownie przeliczyć w kalkulatorze. Można olej ze słodkich migdałów zastąpić np. olejem rzepakowy, słonecznikowym czy ryżowym.