Peelingujące mydło kawowo-kokosowe to już drugie mydło kawowe na blogu. Jakiś czas temu zamieściłam przepis na mydło na naparze kawowym z mnóstwem masła kakaowego, ale bez drobinek kawy. A dziś wersja peelingująca mydła kawowego z dodatkiem masła murumuru i mleka kokosowego.
Masło murumuru pochodzi z Ameryki Południowej, jest pozyskiwane z owoców palmy murumuru, która rośnie w Brazylii. Główne kwasy tłuszczowe jakie zawiera masełko to kwas laurynowy, mirystynowy i oleinowy, dlatego też można nim częściowo zastąpić olej kokosowy i palmowy w mydle. Z uwagi na cenę lepiej używać go bezpośrednio na skórę (w przeciwieństwie do kokosa masło murumuru nie zatyka porów), ale nie byłabym sobą gdybym nie wypróbowała go w którymś z moich mydeł.
Jak zrobić peelingujące mydło kawowo-kokosowe z masłem murumuru

Oprócz masełka murumuru, w mydle znalazły się także olej rycynowy i mleczko kokosowe. Dzięki nim mydło dobrze się pieni, a bąbelki są duże i obfite. Aby uniknąć brudzenia i plam w mydle, drobinki/fusy kawowe należy przed dodaniem do mydła zaparzyć, po czym wysuszyć. Zaparzone nie będą plamić, a przesuszone nie zbiją się i nie zbrylą w jednym miejscu, powodując nadmierne tarcie podczas używania.
Mydło ma 5% przetłuszczenia, zapach to głównie paczuli i lawenda z nutką goździka. Te olejki eteryczne mogą przyspieszać gęstnienie masy mydlanej, więc warto uważać. Mydło nie zawiera oleju palmowego.
Przepis na peelingujące mydło kawowo-kokosowe z masłem murumuru

Receptura
- Oliwa z oliwek 240 g | 48%
- Olej kokosowy 150 g | 30%
- Masło kakaowe 50 g | 10%
- Olej rycynowy 25 g | 5%
- Masło murumuru 35 g | 7%
- Woda destylowana 110 g
- Mleczko kokosowe 50 g
- Wodorotlenek sodu 73 g
Zapach:
- olejek lawendowy 8 g
- olejek goździkowy 2 g
- olejek paczuli 4 g
- olejek imbirowy 2 g
Wykonanie:
Krok 1: odmierzamy oleje, rozpuszczamy i studzimy je do ok. 30-33 stopni
Krok 2: odmierzamy wodę destylowaną, wodorotlenek sodu i wsypujemy wodorotlenek do wody (nie na odwrót) i studzimy do temp. około 30 stopni
Krok 3: łączymy ług sodowy z olejami, mieszając delikatnie blenderem (można pulsacyjnie)
Krok 4: wlewamy mleczko kokosowe i mieszamy z masą mydlaną

Krok 5: wsypujemy zmieloną kawę do masy i mieszamy

Krok 6: wlewamy olejki eteryczne i mieszamy do uzyskania konsystencji budyniu
Krok 7: wlewamy mydło do foremki
Krok 8: (opcjonalny) posypujemy wierzch mydła drobinkami kawy i dekorujemy wg uznania ziarnkami kawy

Krok 9: odstawiamy mydło na kilkanaście godzin
Krok 10: wyjmujemy mydło z foremki i kroimy
Krok 11: odstawiamy mydło do przesuszenia na 4-6 tygodni
Powyższy opis wykonania jest opisem skróconym. Jeśli robisz mydło po raz pierwszy, lub chcesz znać więcej szczegółów, zajrzyj do posta z mydłem z mniszka lekarskiego. Procedury wykonania obu mydeł są bardzo podobne.
