Dziś mydło solne w kolejnej odsłonie, czyli mydło z czarną solą himalajską. Jest to sól wydobywana w Indiach i Pakistanie i tak naprawdę nie jest stuprocentowo czarna, ma raczej różowo-szaro-fioletowy odcień, który zawdzięcza obecności żelaza. Ponieważ zawiera nieco więcej mikroelementów niż oczyszczona biała sól kuchenna warto wykorzystywać ją do robienia mydła.
Jak zrobić mydło z czarną solą himalajską

Uwaga!
Czarna sól jest śliczna, mydło ma dzięki niej ciekawą fakturę i wygląd, jednak jest jeden szkopuł, o którym warto wiedzieć. Mianowicie czarna sól himalajska ma bardzo charakterystyczny siarkowy zapach. Najbardziej przypomina on zapach jajek na twardo. 🙂 Dzieje się tak ponieważ w czarnej soli himalajskiej obecne są siarczany sodu, siarkowodoru i siarczki żelaza.
Co z tego wynika dla mydła? Ano to, że ten zapaszek daje się niestety w mydle wyczuć i nie ulatnia się tak łatwo. Co więcej, przebija też przez zapach olejków eterycznych. Dlatego, jeśli wyjątkowo nie lubicie takiego zapachu, to lojalnie ostrzegam, bo mydło z czarną solą himalajską może nie przypaść Wam z tego powodu do gustu.
Przepis na mydło z czarną solą himalajską

Jeśli chcecie dowiedzieć się czegoś więcej o mydłach solnych polecam mój wcześniejszy wpis na ten temat. Mydło z czarną solą himalajską oparte jest głównie o olej kokosowy, ma 20% przetłuszczenia. Oleje uzupełniające to olej rycynowy i masło shea. Sól dodana jest do olejów w proporcji 1:1, czyli na 500 gramów olejów mamy 500 gramów soli.
Receptura:
- Olej kokosowy 400 g | 80%
- Olej rycynowy 50 g | 10%
- Masło shea 50g | 10%
- Woda destylowana 190 g
- Wodorotlenek sodu 69 g
Dodatkowo:
- Czarna sól himalajska 500 g
Zapach:
- olejek lemongrass 4 g
- olejek bergamotkowy 4 g
- olejek paczuli 4 g
- olejek ylang ylang 3 g
Wykonanie:
Uwaga: Mydło solne jest bardzo specyficzne – szybko nabiera twardości i po zastygnięciu łatwo kruszy przy próbie krojenia. Dlatego jeśli robisz mydło solne albo użyj osobnych foremek silikonowych (nie trzeba wtedy kroić mydła i problem z głowy), albo wyciągnij mydło z formy i pokrój już po 3-4 godzinach, kiedy będzie jeszcze wystarczająco miękkie by to zrobić.
Poniższy opis jest opisem skróconym, jeśli pierwszy raz robisz mydło solne zajrzyj do mojego poprzedniego wpisu, gdzie dokładnie opisuję, jak postępować z mydłem solnym.
Krok 1: odmierzamy oleje i rozpuszczamy je
Krok 2: odmierzamy wodę, wodorotlenek sodu i wsypujemy wodorotlenek do wody (nie na odwrót) i studzimy
Krok 3: łączymy ług sodowy z olejami, mieszając delikatnie blenderem (można pulsacyjnie)
Krok 4: wlewamy olejki eteryczne i mieszamy bardzo delikatnie tylko do połączenia składników
Krok 5: wsypujemy sól himalajską i energicznie mieszamy najpierw łyżką/szpatułką, a następnie blenderem, tak aby sól połączyła się z masą mydlaną

Krok 6: wlewamy mydło do foremki bądź foremek nie zakrywając go
Krok 7: kroimy lub wyjmujemy mydło po kilku (3-4) godzinach i odstawiamy do wysuszenia na kilka tygodni

Ciekawostka:
Kiedy robiłam mydło, w powietrzu obecna była duża ilość wilgoci. Wilgoć ta została przyciągnięta przez mydło, a ściślej mówiąc przez glicerynę, obecną w jego składzie. Mydło pokryło się drobnymi kropelkami, na całej powierzchni. Te kropelki można delikatnie wytrzeć, jeśli to możliwe, jednak często mydło po prostu absorbuje tę wilgoć i nic nie trzeba robić.

Mam nadzieję, że mydło, mimo zapaszku, przypadnie wam do gustu. Udanego zmydlania i ciekawych mydlanych eksperymentów. 😄
