Mydłoteka
  • Strona główna
  • Przepisy na mydło
  • Ogólnie o mydle
    • Jak zrobić mydło
    • Z czego zrobić mydło
  • O mnie
Popularne posty
Jak zrobić luksusowe mydło kawowe z masłem kakaowym
Mydło pokrzywowe z młodym jęczmieniem
Kremowe mydło z awokado
Delikatne mydło z maceratem z mniszka lekarskiego
Mydło do włosów – tak czy nie?
Mydło z solą himalajską
Mydło pierniczek z kakao i olejkiem goździkowym
Rozgrzewające mydło cynamonowe z nutką pomarańczy
Trzy najpopularniejsze oleje używane do robienia mydła
Jak zrobić mydło metodą na zimno
Mydłoteka

Przepisy i pomysły na ręcznie robione mydło

  • Strona główna
  • Przepisy na mydło
  • Ogólnie o mydle
    • Jak zrobić mydło
    • Z czego zrobić mydło
  • O mnie
Przepisy na mydło

Mydło z solą himalajską

by Mydłoteka 4 września, 2017
4 września, 2017 3 komentarze

O zaletach mydła solnego pisałam już w poprzednim poście :). Warto tam zaglądnąć jeśli zupełnie nie wiecie jak się zabrać do robienia takiego mydła i na przykład nurtuje Was ile soli i jaki tłuszcz najlepiej się do tego nadaje. Dziś natomiast podzielę się z Wami jednym z moich ulubionych przepisów. Przed Wami przepis na mydło z solą himalajską, śliczną drobno zmieloną różową solą, którą można dostać w każdym większym markecie.

Mydło z solą himalajską – jak zrobić

W poprzednim poście pisałam, że w mydle solnym można użyć różnej ilości soli w stosunku do olejów. Może jej być mniej, może jej być więcej. Jedną z najczęściej stosowanych proporcji jest proporcja 1:1. Czyli na przykład jeśli robimy mydło z kilograma olejów, to wsypujemy do niego dokładnie kilogram soli. Ja lubię mydła z dużą zawartością soli, ale w dzisiejszym przepisie soli jest troszkę mniej – na pół kilo olejów dodałam 350 gramów soli (czyli na kilogram olejów będzie to 700 gramów soli).  Jednak spokojnie można mój przepis zmodyfikować i do podanych składników dodać sól w proporcji 1:1.

W mydle dominuje olej kokosowy – jest go tu aż 75 procent. Lubię dodać też do mojego mydła nieco oleju rycynowego, dzięki temu lepiej się ono pieni. Z uwagi na tak dużą ilość oleju kokosowego, przetłuszczenie w mydle solnym może wynosić nawet 20%. U mnie jest to 15 %. Po zastygnięciu mydło jest twarde i zwarte, nigdy nie zaobserwowałam na nim pomarańczowych plam. Mydło z poniższego przepisu zastyga około 2,5 godziny*. Jeżeli zostawimy je w foremce zbyt długo, będzie się mocno kruszyć przy krojeniu.

W przypadku mydła solnego uważam, że warto poeksperymentować i samemu dojść do tego jaka ilość soli jest idealna. Niektórzy wolą mniej, niektórzy więcej. Warto zauważyć, że jeśli damy znikomą ilość soli, mydło przestanie mieć taką… specyficznie solną teksturę, dlatego nie warto przesadzać w drugą stronę.

Przepis na mydło z różową solą himalajską

Mydło z solą himalajską

Receptura:

  • Olej kokosowy             375 g |  75%
  • Olej rycynowy                25 g |   5%
  • Masło shea                     50g  |  10%
  • Oliwa z oliwek                50g  |  10%
  • Woda destylowana              190 g
  • Wodorotlenek  sodu             72 g

Dodatkowo:

  • Sól himalajska                        350 g
  • Różowa glinka                      około pół łyżki stołowej

Wykonanie:

Krok 1

Odmierzamy odpowiednią ilość olejów i podgrzewamy je w garnku ze stali nierdzewnej aż do rozpuszczenia. Oleje powinny być przejrzyste. Zazwyczaj wystarczy temperatura do 50 stopni Celsjusza. Można je też podgrzać w kuchence mikrofalowej.

Kiedy oleje się rozpuszczą, studzimy je lekko jeśli zachodzi taka potrzeba. W przypadku tego mydła, temperatura olejów w momencie łączenia z ługiem sodowym wynosiła u mnie około 30 stopni. Oleje można studzić umieszczając garnek w zlewie z zimną wodą.

przepis na mydło z solą

Jak widać, wśród tłuszczów dominuje olej kokosowy.

Krok 2

Odmierzamy 190 gramów wody, najlepiej destylowanej, i wlewamy ją do żaroodpornego naczynia szklanego bądź plastikowego. Następnie, najlepiej w plastikowym pojemniczku, odmierzamy podaną ilość wodorotlenku sodu, po czym wsypujemy go do pojemnika z wodą. Nie na odwrót!

W przypadku szklanego naczynia, warto na wszelki wypadek umieścić je w zlewie. W razie pęknięcia ług wyleje się tam, a nie na blat czy podłogę. Mieszamy obie substancje aż do rozpuszczenia wodorotlenku sodu i powstania jednolitej cieczy bez grudek i osadu.
W trakcie tej operacji nie nachylamy się nad naczyniem i nie wdychamy oparów wodorotlenku! Pojemnik z ługiem zostawiamy do przestudzenia. Temperatura ługu powinna być zbliżona do temperatury olejów.

Krok 3 (OPCJONALNY)

Do przestudzonych olejów wsypujemy różową glinkę i mieszamy by nie było grudek.

Krok 4

Wlewamy ług sodowy do olejów, delikatnie mieszamy blenderem (można to zrobić pulsacyjnie). Po uzyskaniu lekkiego zagęszczenia, wlewamy olejki eteryczne i mieszamy. Nie polecam używać olejków przyspieszających zastyganie mydła. Sól, jeśli damy ją w dużej ilości, potrafi mocno zagęścić masę mydlaną i warto dodawać ją do półpłynnego mydła. Jeśli mydło się zabetonuje od razu, to nici z dodania soli. Dlatego nie polecam olejków przyprawowych, lepsze będą na przykład olejki cytrusowe.

Krok 5

Do lekko zagęszczonego, ale wciąż płynnego mydła wsypujemy sól i mieszamy – można blenderem, ja wolę łyżką. Warto mieszać energicznie i w miarę krótko.

Mydło z solą himalajską

Krok 6

Po wymieszaniu masy mydlanej z solą, przelewamy mydło do formy. Dużo osób preferuje osobne foremki zamiast jednej dużej formy. Mydło solne łatwo się kruszy przy wyciąganiu, a przed wszystkim przy krojeniu, stąd osobne foremki są fajną opcją, jeśli komuś brak doświadczenia w robieniu takiego mydła.

Mydło z solą himalajską

Krok 7

W przypadku dużej foremki nie owijamy jej niczym, odstawimy ją tylko w jakieś bezpieczne miejsce, gdzie nie dosięgną jej żadne futrzaki ani ciekawskie łapki dzieci. Mydło solne zazwyczaj zastyga jakieś 2 godziny. Moje zastygało dwie i pół. Mydło z większą ilością soli zastygało nawet i 1,5 godziny. Po prostu trzeba je obserwować. Jeśli jest płynne nie ma się co zabierać za krojenie, ale jeśli nie ugina się już pod palcem i widać, że zmieniło kolor – trzeba działać.

Na zdjęciach poniżej możecie zaobserwować różne stadia zastygania mydła solnego:

Mydło tuż po wylaniu do formy:

Mydło z solą himalajską

Mydło bezpośrednio po przelaniu do foremki – jak widać jest płynne i miękkie.

Godzina od wylania do formy:

Mydło z solą himalajską

Widać, że mydło nieco okrzepło, ale wciąż jest zbyt miękkie, żeby je pokroić

Dwie i pół godziny od wylania do formy:

Mydło z solą himalajską

Mydło nieco się kruszy przy krawędziach, ale nie ugina się pod palcem. Stwardniało, ale jest jednocześnie na tyle plastyczne, że można je kroić bez wielkich uszczerbków.

Krok 8

Kroimy zastygnięte mydło na kawałki i odstawiamy do przeschnięcia w suche i przewiewne miejsce na jakieś 4 – 6 tygodni.

Mydło z solą himalajską

Mydło kruszy się nieco przy krawędziach.

Mydło z solą himalajską

*Mydło może zastygać dwie, trzy lub nawet cztery godziny w zależności od warunków zewnętrznych, wielkości foremki itp. Np. podczas upałów zastyga szybciej. Trzeba je po prostu obserwować.

Mam nadzieję, że tą nachalną promocją mydeł solnych sprawię, że polubicie je tak bardzo jak ja, a jeśli nie, to jest tyle innych przepisów na ciekawe mydła, że nic straconego. Udanego zmydlania i dajcie znać w komentarzach, co wynikło z Waszych zmagań ze słonym mydłem. 🙂

jak zrobić mydło solnemydło solneolej rycynowyprzepis na mydło solnesól himalajskawysokie przetłuszczeniezastyganie mydła solnego
3 komentarze
2
FacebookPinterestEmail
Mydłoteka

previous post
Mydło solne, czyli spa w domu
next post
Mydlinki #1

Wpadnij też tu

Mydło pokrzywowe z młodym jęczmieniem

5 maja, 2019

Kostka do włosów z glinką Rhassoul i orzechami...

24 marca, 2019

Mydło pierniczek z kakao i olejkiem goździkowym

3 grudnia, 2018

Mydło dziegciowe 5%

30 października, 2018

Peelingujące mydło kawowo-kokosowe z masłem murumuru

6 września, 2018

Złoto-różowe mydło z glinką brazylijską i francuską

15 sierpnia, 2018

Mydło z czarną solą himalajską

7 sierpnia, 2018

Mydło dziurawiec z lawendą

23 lipca, 2018

Orzeźwiające mydło z melisą cytrynową i proszkiem moringa

31 maja, 2018

Marchewkowe mydło z olejem lnianym i kolendrą

4 maja, 2018

Polub mnie

Mydłoteka

Archiwa

  • Maj 2019
  • Kwiecień 2019
  • Marzec 2019
  • Grudzień 2018
  • Listopad 2018
  • Październik 2018
  • Wrzesień 2018
  • Sierpień 2018
  • Lipiec 2018
  • Maj 2018
  • Kwiecień 2018
  • Marzec 2018
  • Luty 2018
  • Grudzień 2017
  • Listopad 2017
  • Październik 2017
  • Wrzesień 2017
  • Sierpień 2017
  • Lipiec 2017
  • Czerwiec 2017
  • Maj 2017
  • Kwiecień 2017
  • Marzec 2017
  • Luty 2017
  • Styczeń 2017
  • Wrzesień 2016
  • Sierpień 2016
  • Lipiec 2016

Tagi

co w mydłach piszczy fiołek glinka różowa jak zrobic mydło jak zrobić mydło solne kawa kostka szamponowa lawenda macerat macerat z fiołka macerat z nagietka masło kakaowe masło mango masło shea mleczko kokosowe mydlinki mydło bez oleju palmowego mydło do włosów mydło kawowe mydło lawendowe mydło metodą na zimno mydło naturalne mydło na zimno mydło peelingujące mydło ręcznie robione mydło solne mydło z alkanną barwierską mydło z glinką mydło z olejkiem eterycznym olej babassu oleje w mydle olejki eteryczne olej kokosowy olej konopny olej migdałowy olej rycynowy olej ryżowy olej z awokado oliwa z oliwek przydatne linki skórka pomarańczowa sól himalajska tarnina zioła żywokost

Strony

  • O mnie
  • O stronie
  • Polityka prywatności oraz Cookies
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

@2018 - PenciDesign. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign


Back To Top
Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na wykorzystywanie plików cookies. Dowiedz się więcej.